![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 12.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę system ligi w php. zajmuję się teraz profilami. dodałem rekordy do bazy które pojawiły się w tabeli http://zstk.xaa.pl/liga/profil.php?id=1
Jak zauważyliście są tam dwie tabele. chciałbym żeby druga tabele razem z danymi przenieś na stronę http://zstk.xaa.pl/liga/profil.php?id=2 a następne na http://zstk.xaa.pl/liga/profil.php?id=3 ; http://zstk.xaa.pl/liga/profil.php?id=4 itd. Kod:
Jakieś pomysły żeby to naprawić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 29.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuń z kodu:
I zamień: Na: I na przyszłość - filtruj dane pochodzące od użytkownika - w przypadku liczb intval($_GET['id']). Ten post edytował Sebusik 12.02.2011, 22:15:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 12.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyskoczył błąd z którym nie wiem o co chodzi ( co jest źle ).
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/zstk/public_html/liga/profil.php on line 11 jak go zlikwidować? Ten post edytował m4rcin93 12.02.2011, 22:24:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 29.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dzięki wielkie zadziałało odrazu
![]() ale jeszcze dwa pytania: Mam kod: chciałbym do niego wkleić opcje żeby klikając na nick przenosiło do strony profilu wg. id usera - http://zstk.xaa.pl/liga/profil.php?id=1 i drugie: jeśli nie ma takiego id jak użytkownik podał w adresie np. http://zstk.xaa.pl/liga/profil.php?id=999999 to jak zrobić żeby wyświetlał się jakiś komunikat typu: Taki klan nie został utworzony. dałoby radę coś takiego zrobić? proszę o pomoc. Ten post edytował m4rcin93 12.02.2011, 23:43:22 |
|
|
![]()
|
|
To do pierwszego, zadziała, jeżeli pod $user['id'] masz id użytkownika. W drugim wypadku robisz tak:
Ten post edytował Sebusik 13.02.2011, 09:47:47 |
|
|
![]()
|
|
oo dzięki wszystko elegancko działa
![]() ale narodził się nowy problem. otóż chciałbym żeby każdy użytkownik mógł sam wpisywać dane do swojego profilu. czyli na stronie byłby link <u>Edytuj profil</u> użytkownik wchodzi wpisuje swoje dane w pola np. imie nazwisko gg mail i te dane po nacisnieciu ZAPISZ zostają zapisane w tych polach. nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem ale chyba wiadomo o co chodzi. proszę o pomoc. co należy zrobić? zrobić formularz który będzie dodawał rekordy do bazy i jednocześnie je odbierał? |
|
|
![]()
|
|
Dodaj do do tabeli z użytkownikami pola, jakie tam chcesz (imię, nazwisko, gg, itd.), potem dodaj na stronie formularz, przez który userzy będą mogli to edytować, w PHP dajesz zapytanie do bazy "update tabela set...".
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem co źle robię ale nie mogę sobie z tym poradzić.
edycja profilu ma wyglądać tak jak tu: FOTO wysyłając formularz do tabeli użytkownicy dodają się te pola ale w nowym rekordzie. a powinny być w tym samym co id użytkownika do którego należy ten profil. Mam tu taki kod nie wiem czy jest on poprawny:
jesli uzywam złego kodu to proszę o podanie go lub naprowadzenie mnie na właściwy trop. |
|
|
![]()
|
|
Dlaczego robisz 2 takie same zapytania?
Robisz normalnie formularz w HTMLu, powiedzmy, ze masz pola o nazwie imie, nazwisko, gg. Po kliknięciu na wysłanie formularza na stronie powinno być takie zapytanie:
Do zmiennych $imie, $nazwisko, $gg przypisujesz dane z $_GET wcześniej filtrując je funkcją mysql_escape_string(). |
|
|
![]()
|
|
Mógłbyś do tego kodu niżej przypisać dane z $_GET i filtrując je funkcją mysql_escape_string(). bo ja kompletnie nie wiem jak to zrobić.
proszę o pomoc. wszystko ma być w jednym pliku.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
po wysłaniu formularza dane znikają z niego a w bazie danych nie dopisują się rekordy.
chodzi mi o zrobienie normalnego profilu gdzie uzytkownik o id x wpisuje swoje dane do profilu zmienia je i usuwa. jeszcze raz dokladnie ci opisalem bo moze zle mnie zrozumiales. tutaj screen z polami w tabeli uzytkownicy: screen |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
to jest link do stronnicowania a teraz mam problem z edycją profilu
![]() a więc proszę o pomoc jeszcze w kwestii edycji profilu przez użytkownika o id X . |
|
|
![]()
|
|
Eee... A dlaczego mają dodawać się rekordy, skoro chcesz edytować dany rekord?
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem myślałem że właśnie tak trzeba..
kumpel mi właśnie podpowiedział że koniecznie trzeba użyć mysql_real_escape_string() i funkcji update. ale jak to wdrożyć do kodu to nie mam zielonego pojęcia. |
|
|
![]()
|
|
Wszystko masz w poście #12, czytaj komentarze, jakie dałem w kodzie.
|
|
|
![]()
|
|
poradziłem sobie już z aktualizacją troszkę innym kodem. ale gdy użytkownik o ID 2 wpisze swoje dane w profilu wtedy aktualizują się dane użytkownika o ID 2 i ID 1.
Jak zrobić żeby użytkownik o ID 2 zmieniał TYLKO swoje dane ? Podejrzewam że nie mam ustawionego warunku WHERE i dlatego tak się robi. Proszę o pomoc.
problem rozwiązany można zamknąć ![]() Ten post edytował m4rcin93 17.02.2011, 18:15:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:43 |