![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
W miarę jak człowiek pewne rzeczy sobie chce zautomatyzować, przychodzi pora na korzystanie z PHP z linii poleceń.
Zauważyłem jednak, że binarka php.exe po odpaleniu z konsoli pod Windows ma jakiegoś 3-sekundowego laga. Przekopałem trochę Sieć i znalazłem info, że takie zachowanie powoduje php_curl.dll. Wyłączyłem to rozszerzenie i interpreter zaczął pod konsolą zasuwać jak młody źrebak. Sobie poradzę, jak zajdzie potrzeba korzystania z cURLa (pakiet msys), ale jest ktoś w stanie wyjaśnić, dlaczego akurat to rozszerzenie (ponoć w połączeniu z natywnym rozszerzeniem MySQL) powoduje takie lagowanie? Nie znalazłem jakiegoś szczegółowego info, ale pytam, co w sytuacji, gdy będę potrzebował cURLa spod konsoli? Jedyne info, jakie znalazłem, to wiszący bug sprzed ~3 lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używałem wielokrotnie curl'a w "konsoli" i nie miałem problemów.
Jednak powiem, że php jest mało wydajne jeżeli o curl chodzi - dlatego postanowiłem aplikację napisać w c++ i zamiast ~4 zapytań na sekundę wyszło nagle koło ~20 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z jaką wersją php próbowałeś? Czy dzieje się tak tylko na windowsie? Czy na próbowałeś na innym systemie? Jeżeli tak to czy konfiguracja i wersja php były takie same? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak będziesz potrzebował curla możesz przecież uruchomić PHP z innymi ustawieniami i curlem włączonym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Z jaką wersją php próbowałeś? Czy dzieje się tak tylko na windowsie? Czy na próbowałeś na innym systemie? Jeżeli tak to czy konfiguracja i wersja php były takie same? Tylko i wyłącznie na Windows się coś takiego dzieje; niezależnie od wersji interpretera, czy systemu. Nie pamiętam konkretnego linka (i nie mogę go teraz odkopać), ale z tego co pamiętam, to lagowanie procesu zdarza się w sytuacji, gdy jednocześnie jest ładowane php_curl i php_mysql w konfiguracji interpretera. Wyłączyłem php_curl (bo tego nie używam w konsoli, konteksty przy I/O rządzą ;P) i zaczęło działać jak na systemach POSIX-owych - bez żadnych opóźnień. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Równie dobrze bez CURL możesz jechać rzucając nagłówkami HTTP ;p
PHP nie był, nie jest i NIE BĘDZIE magiem szybkości. Odkąd zainteresowałem się tworzeniem aplikacji desktop'owych w C# zmieniłem zdanie co do PHP - jak najmniej, ogłupia ten język. Co w konsoli to c++ lub c# (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W PHP miałem kilka aplikacji, które działały pod konsolką ale to wynikało z mojego lenistwa - nie chciało mi się szukać dokumentacji i implementacji libcurl w c++. |
|
|
![]()
|
|
Cytat PHP nie był, nie jest i NIE BĘDZIE magiem szybkości. Czytaj ze zrozumieniem, o czym piszę. Nie wspomniałem ni słowem o szybkości interpretera ogólnie, tylko w konsoli na jednej konkretnej platformie. Oraz o bibliotece, która spowodowała opóźnienie w - prawdopodobnie - zwalnianiu pamięci procesu. I do tej pory nie wiem, co jest nie tak, że akurat te dwa rozszerzenia się gryzą. Zaznaczę jeszcze raz: problem występuje tylko na jednej platformie i tylko z konkretnym rozszerzeniem oraz nie ma nic wspólnego z szybkością całego języka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:05 |