![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mógłby mnie ktoś nakierować w jaki sposób zrobić scrolla dla diva takiego jak dla przeglądarki. Otóż:
W przeglądarkach pojawia się scroll jeżeli tekst więcej zajmuje niż jest w stanie pomieścić się na ekranie przeglądarki. Chciałbym zrobić takie odwołanie dla diva. Mógłbym ustawić, np. #srcolldiv { height: 100px; overflow: auto; width: 100%; } I tyle było by dobrze, tylko teraz chodzi mi o to, by ustawić to dla height: 100%. Jak to użyje poprostu scrolla nie ma przy divie i problem jest znów. Krótko mówiąc chodzi mi o automatyczne dopasowanie scrollowania jeżeli tekst zajmuje więcej niż ekran przeglądarki Iframe było by dobrym rozwiązaniem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 5 Dołączył: 11.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
overflow-y: scroll; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest sam scroll bez możliwości przewijania.
Chodzi mi o to, by jakimś sposobem przydzielić 100% wysokości ekranu przeglądarki, a nie dla danego diva Znalazłem: http://www.web-zonez.com/screen/100/div/index.html Jak takie coś uzyskać? Ten post edytował cniak 11.02.2011, 20:06:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chce mi się przykładu robić ale z tego co pamiętam jak się emulowało position fixed przez absolute to... [o ile doczytałeś] body ustaw na 100% - marginesy i paddingi na 0px, wyłącz skrolowanie i w niego wstaw div'a 100% wysokości i szerokości - ustaw jak wyżej wspomniano scrola tylko pionowego - poza tym div'em jeśli dasz div'a z pozycjonowaniem absolutnym to będzie on wyglądał względem wspomnianego div'a jak position fixed... tak przy okazji na ten trick z emulacją fixed nie pamiętam czy body ma domyślnie relative czy trzeba ustawić mu relative - ale to tak przy okazji jako ciekawostka na starsze przeglądarki...
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:28 |