Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CakePHP] Dynamiczny boczny panel.
ostry38
post 11.02.2011, 09:51:27
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, zacząłem pisać CMS oparty o "ciastko" i mam pewien problem, chcę zrobić dynamiczny boczny panel, dane mają być pobierane z bazy mysql, tak żeby w każdej chwili można było dodać dodatkowy panel, usunąć, zmienić.
Po prostu nie wiem jak to zaimplementować w kodzie żeby był widoczny na każdej podstronie.
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Damiankossek
post 11.02.2011, 12:09:11
Post #2

-----

Ja w swoim CMSie mam tak że wszystkie Controllery dziedziczą po Controller_Main i jeżeli chciałbym uzyskać taki efekt to zbudowałbym widok w Mainie i miałbym w każdym Controllerze ten panel, oczywiście to można fajnie rozbudować, ja mam tak że jeżeli $buildTemplate = TRUE; to cały widok buduje mi się w Mainie (Tylko nie wysyłam danych do zmiennej content aby potem w controllerze sobie ustawić to co chcę), a jeżeli FALSE to sam w kontrolerze sobie wszystko buduje smile.gif Na moje wymagania sprawdza się fajnie

Z tym że ja robie w Kohana

Ten post edytował Damiankossek 11.02.2011, 12:16:27
+Quote Post
fleshgrinder
post 14.02.2011, 01:27:26
Post #3

-----

W Cake to będzie coś takiego:

Tworzysz AppController w app/controllers/ (http://book.cakephp.org/view/957/The-App-Controller), deklarujesz żeby korzystał z odpowiedniego modelu który odpowiada za obsługę bocznego panelu (np. public $uses = array('Sidebars'); ), w jego metodzie beforeFilter() ustawiasz zmienne dla widoku (np. $this->set('sidebar', $this->Sidebar->find('first')); ) i w layoucie/widokach dodajesz szablon bocznego panelu jako element (np. echo $this->element('sidebar', array('sidebar' => $sidebar')); patrz tez http://book.cakephp.org/view/1081/Elements)

Pamiętaj, że skoro poszczególne kontrolery dziedziczą po klasie AppController, to ich właściwości i metody nadpisują te rodzica, korzystaj z konstrukcji parent::
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:43