![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym zrobić prosty konkurs/quiz w php. Otóż mam 100 pytań , dla każdego uczestnika konkursu będzie się wyświetlało losowe 10 pytań. Chciałbym również by był zliczany czas w jakim użytkownik rozwiązał te 10 pytań.
Jestem początkujący w tym temacie O o chodzi: zainstalowałem xampp -a , stworzyłem sobie bazę danych oraz tebele: ID , tresc , odp1 , odp2 , odp3 , odp4 , prawidlowaodp. Wpisałem 3 przykładowe pytania i odpowiedź Potrzebuje kogoś kto mnie dalej popchnie ponieważ nie bardzo wiem co z tym zrobić dalej. Widziałem podobne tematy jednak tam już ludzie mieli zdecydowanie więcej dlatego zakładam nowy temat , prosze o jakiś plan co dalej oraz ew jak to dalej robic. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
1. Musisz wylosować 10 pytań (po jednym lub od razu 10, wedle uznania)
2. Musisz zbudować jakiś formularz odpowiedzi 3. Musisz obsłużyć wysłaną odpowiedź użytkownika: 3.1 Sprawdzić czy wybrana odpowiedź jest poprawna 3.2 Jeżeli tak - możesz naliczyć mu punkty za prawidłową odpowiedź Nie wiem jak chcesz zliczać czas - po prostu posiadać informację ile to zajęło, czy czas na rozwiązywania ma być ograniczony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdyby pobrać godzinę na stronie z testem (zostanie pobrana zaraz po wywielteniu strony), a następnie pobrać godzinę po naciśnięciu przycisku koniec, tzn potrzebne by było podwójne przekierowanie, najpeirw na stronę z pobraniem godziny po zakończeniu testu, a potem na ostateczną stronę wyników, znając już czas (różnica między 2 odczytami funkcji date()) - bo domyślam się, że ma ona wpływ na wynik.
pytania wyświetlać z bazy po id,
zastrzegam sobie prawo do błędów w kodzie, gdyż jestem początkujący i nei do końca opanowałem składnie mysql/php ![]() przy czym pojawia się tu problem, ze pytania moga sie powtorzyc - szczerze mowiac nie chce mi sie teraz myslec, mam gdzies jakis program w pascalu czy C, ktory losuje bez powtorzen - jak znajde to wrzuce mechanizm dzialania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje wszystkie odpowiedzi chetnie przeanalizuje
czyli teraz maja ta baze danych i jedna tabelke wymiona wyzej tworze formularz pobieram dane z bazy dancyh z trescia pytania i odpowiedziami ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Na to wychodzi. Musisz wypełnić formularz danymi z bazy. Tak się tylko zastanawiam czy Ty wiesz co robisz...
![]()
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
Hehe wiem co robie nie wiem tylko jak to zrobić ;]
A jak zrobić by pytania były wyświetlane pojedyńczo a nie 10 naraz ? (czyli pojawia siś pytanie klikamy odpowiedz np nr 2 , OK i pojawia sie koleje pytanie ) Ten post edytował Ekolrn 10.02.2011, 14:54:51 |
|
|
![]()
|
|
Możesz to zrobić jak Ci się tylko podoba, np. jeden formularz obsługujący dane pytanie odświeża swoją zawartość po wysłaniu poprzedniej odpowiedzi.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No przecież ja za Ciebie kodu pisała nie będę. Możesz pobierać pytania pojedynczo, w stylu:
1. Pobieram pytanie z bazy (jeżeli pytanie != 1 to sprawdzam czy już nie padło) 2. Uzupełniam formularz 3. Czekam, aż użytkownik wybierze odpowiedź (np. zatwierdzi przyciskiem "OK") 4. Jeżeli użytkownik zatwierdził odpowiedź przechodzę do punktu pierwszego. Ewentualnie: 1. Pobieram 10 pytań z bazy (np. do tabeli $pytania) 2. Uzupełniam formularz pytaniem nr 1 ($pytania[$i], gdzie na starcie $i=1) 3. Czekam, aż użytkownik wybierze odpowiedź (np. zatwierdzi przyciskiem "OK") 4. Jeżeli użytkownik zatwierdził odpowiedź przechodzę do punktu pierwszego zwiększając numer pytania o 1 (++$i) Sposobów jest sporo, aczkolwiek radzę zacząć od tych najprostszych ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:25 |