![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem. Posiadam dosyć rozbudowaną bazę ale pokaże na przykładzie problem. Są dwie tabele:
Relacja jak jest taka ze jedno urządzenie ma wiele pomiarów:) I teraz mam formularz w ktorym jest tak: pole 0 gdzie wpisuje numer urzadzenia o wartosci $numer_urzadzenia pole 1 to pomiar napiecia (przyjmijmy ze w bazie to bedzie jako 1) o wartosci $napiecie pole 2 to pomiar pradu (przyjmijmy ze w bazie to bedzie jako 2) o wartosci $prad pole 3 to pomiar..... , itp - jest ich powiedzmy 20 i więcej:) I moim problemem jest to w jaki sposób je wpisywać - nie mogę samymi insertami się posłużyć wklepując po koleji: KOD: ZAZNACZ WSZYSTKO tutaj coś powinno być ![]() ![]() bo pogubią mi sie relacje.. moim zdaniem powinienem jakoś selecta dodać przed wpisywaniem pomiarów aby wiedzieć pod jakim id wpisany został ten numer urządzenia ale nie potrafię tego zrealizować... Coś słyszałem o transakcjach, itp ale nie potrafię nic sensownego wymyślić a po za tym wolałbym uniknąć transakcji które widzę że każdy coś o tym słyszał ale jest jak widmo.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 12 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po zrobieniu inserta do tabeli "urzadzenie" wywołujesz zapytanie
które zwraca ci ostatnio utworzone id. Wynik zapytania pakujesz do zmiennej i podajesz do wpisania w tabeli "pomiary" pod id_urzadzenia. Musisz tylko pamiętać o tym, że w tabeli "urzadzenie" musisz mieć zdefiniowany klucz główny ( najlepiej id_urzadzenia ) z opcją autoincrement. Pozdrawiam. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/inf...-functions.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po zrobieniu inserta do tabeli "urzadzenie" wywołujesz zapytanie
które zwraca ci ostatnio utworzone id. Wynik zapytania pakujesz do zmiennej i podajesz do wpisania w tabeli "pomiary" pod id_urzadzenia. Musisz tylko pamiętać o tym, że w tabeli "urzadzenie" musisz mieć zdefiniowany klucz główny ( najlepiej id_urzadzenia ) z opcją autoincrement. Pozdrawiam. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/inf...-functions.html A co zrobić jeżeli tabela urządzenia ma powiedzmy 5 kolumn i potrzebuję wartość innej kolumny która nie jest kluczem głównym, np nazwa_pomiaru? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:20 |