![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Planuję stworzyć dwa skrypty: do rejestracji, logowania i wylogowania.
Utworzyłem prostą tabelę MYSQL o nazwie users: ID, login, password oraz skrypty na podstawie informacji znalezionych w internecie Rejestracja przebiega poprawnie, jednak nie mogę się zalogować. Za każdym razem wyskakuje błąd "Podales zle dane. Kliknij wstecz aby sprobowac ponownie." chociaz dane są na pewno poprawne Nie wiem dlaczego, a jakimś eskpertem nie jestem więc problemu nie mogę zidentyfkować ![]() Będę bardzo wdzięczny!
Ten post edytował Wismat 9.02.2011, 19:32:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 3 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym pliku (19 linijka) zamiast:
Daj takie coś:
Będzie sprawdzało czy jest ID z podanych danych. W tym co Ty podałeś to by sprawdzało czy to jest użytkownik o ID 1. Pomogło? EDIT: Lub daj takie coś:
Ten post edytował Michcio_ 9.02.2011, 19:39:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 11 Dołączył: 5.10.2008 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy na pewno dla kolumny password dałeś odpowiednią możliwą długość pola? SHA1(MD5) wygeneruje ciąg składający się z 40 znaków. Jeśli to nie to, to w innym miejscu popełniłeś błąd, ale skrypt u mnie działa bez problemu, utworzyłem tabelę users i reszta metodą kopiuj/wklej. Co do powyższego, jest przecież dobrze, jak zapytanie zwróci jeden wynik to znaczy, że można zalogować, więc mysql_num_rows może się równać jeden. Pozdrawiam, lwc.
Ten post edytował lwc 9.02.2011, 19:49:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie, nie. On dobrze napisał,, gdyż funkcja mysql_num_rows zwraca liczbę elementów.
Muszę powiedzieć, że tak zaplątanego kodu dawno nie widziałem. Po co szyfrujesz jednocześnie sha1 i mda5? toż to bez sensu. Zamiast warunku != '' wstaw !empty($zmienna). $temp=mysql_fetch_array($temp); - brakuje drugiego argumentu - MYSQL_BOTH, MYSQL_ASSOC lub MYSQL_NUM. Mała sugestia na przyszlość - nie używa się obecnie mysql_query etc., od tego mamy PDO ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2011 Skąd: Murowana Goślina Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Boże! Kolejny skrypt nieużywający COOKIES i oparty na tabelach ; (
Powód edycji: [Daiquiri]: Trzymajmy się tematu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak. Podaj nam kod tworzący tabelę w mysql, bo to wygląda też na błąd tam. I włącz raportowanie błędów wszystkich.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to najczęściej bywa, błąd był banalny. Rację miał kolega lwc - w długości pola była liczba 15 a nie 40.
![]() mat-bi Dzięki za wskazówki, zastosuję je w kodzie! waqmaz - zawodowcem nie jestem, a strona którą tworzę jest moją pierwszą z wykorzystaniem rejestracji. Nie będzie to też wielka strona więc chyba nie będzie uciążliwości z korzystaniem z bazy MYSQL? Michciowi również dziękuję, ale nie pomogło. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:49 |