![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam .Ściągnełem sobie z kursu JS funkcje usuwającą tagi w html i nie bardzo rozumiem kod.Oto kod:
function StripTags(str) { var wzor = /<(?:.|\s)*?>/g; return str.replace(wzor,''); } /<(?:.|\s)*?>/-chodzi mi o te wyrażenie co znaczy pierwszy znak ten "?" ? ostatni znak to wiem "zero lub jeden poprzedzający znak lub element; elementem może być na przykład wyrażenie umieszczone wewnątrz nawiasów " ale ten pierwszy znak "?" ? i jeszcze nierozumiem po co znaki ":" "." skoro tagi w html nie mają takich znaków? nie wystarczyło by zrobić w taki sposób: /<(\s)*>/ ponieważ po co mi po znaku "*" znak "?" skoro znak * oznacza -zero lub więcej poprzedzającch znaków lub elementóe; elementem może być na przykład wyrażenie umieszczone wewnątrz nawiasów PROSZĘ O POMOC |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co znaczy pierwszy znak ten "?" ? poczytaj o zachłannych i leniwych wyrażeniach regularnych i jeszcze nierozumiem po co znaki ":" "." skoro tagi w html nie mają takich znaków? Kropka jest znakiem specjalnym. Poza tym te znaki mogą wystąpić np: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@vermis
Mu chodziło o pierwszy znak zapytania, a nie drugi. Po pierwszym znaku zapytania występuje dwukropek -> ?: <- te dwa znaki tworzą "znak specjalny" w wyrażeniach regularnych którego znaczenie jest objaśnione w linku z mojego poprzedniego postu. Idąc dalej -> . <- to też znak specjalny oznaczający po prostu dowolny znak z wyjątkiem znaku nowego wiersza. Cytat ponieważ po co mi po znaku "*" znak "?" skoro znak * oznacza -zero lub więcej poprzedzającch znaków lub elementóe; elementem może być na przykład wyrażenie umieszczone wewnątrz nawiasów I to dopiero dotyczy zachłanności. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:24 |