![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiadomo na czym polegają przyjazne linki, ale mam pytanie. Spotkałem się w WordPressie z funkcją "edytowania" przyjaznych linków od strony php.
Przykład: Cytat mozna łatwo zmienić na: Cytat i teraz moje pytanie brzmi - na czym to polega? jak się do tego zabrac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W .htaccess:
Kod RewriteEngine On RewriteRule (.*)\.html(\?.*) index.php Robisz plik index.php i tam przetwarzasz zawartość $_SERVER['REQUEST_URI']. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli link jest typu strona.pl/jakis-fajny-tekst,234
To wystarczy zmienić title/nazwę modułu, artykułu etc. Treść jest i tak pobierana po ID. Występują też linki, gdzie jest sama nazwa - wtedy jest gorzej, takie linki buduje się, gdy zakłada się, że nazwa modułu nie ulegnie zmianie np. strona.pl/admin, oczywiście można to obejść generując linki np. tak: - wtedy także wystarczy zmienić tylko nazwę modułu w bazie (ma to oczywiście i swoje wady). Dużo też zależy od systemu, jeśli linki są generowane statycznie to trzeba się będzie ostro napocić i wygodna ich edycja w PA odpada, pewnym kompromisem jest trzymanie wszystkich linków w bazie/tablicy, gdzie każdy link odpowiada określonym parametrom, ale to wszystko rozwiązania doraźne ![]() W dobrze zaprojektowanym systemie operujesz tylko na poziomie routingów, nie musisz nawet zmieniać .htaccess. Ale wracając do tematu - możemy to w PHP zrobić na jeden z 2 sposobów: 1. Zmiana nazwy modułu/podstrony 2. Zmiana gotowych linków Zależy jak zostało to rozwiązane w WP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkiej dzięki za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:37 |