![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich Forumowiczów,
Od jakiegoś czasu raczkuję w PHP i ostatnio w ramach kolejnego ćwiczenia myślę nad napisaniem skryptu, który będzie mieszał mi tekst, ale nie bardzo wiem od której strony mam ugryźć problem. W zmiennej mam: $tekst_oryginalny = "Ale ma {kota|psa|ose|świnke}" Chciałbym wylosować jeden z wyrazów (kota/psa/ose/świnke), tak aby otrzymać różne zdania. Możecie podpowiedzieć jak się do tego zabrać? Z góry dzięki Maluch |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj sobie funkcji losującej dowolną ilość elementów tablicy - array_rand.
Ten post edytował sadistic_son 7.02.2011, 17:23:00 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapewne chodzi o mieszarkę synonimów, proponuję tu zastosowanie preg_replace + funkcja, która zwróci jako zamiennik losowy element
![]() jeżeli chcesz skorzystać z możliwości zagnieżdżania np. Ala ma {wielkiego {tygrysa|psa}|małego {chomika|kota}} to preg_replace + rekurencja, w przykładach w manualu masz nawet gotowca ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie w manualu ? bo nie widzę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:24 |