![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuję zrobić load balancer, który w zależności od obciążenia łącza będzie przełączał ruch na inny serwer. Wszystko OK, tylko zastanawiam się jak pobrać aktualny ruch na serwerze za pomocą PHP. Do mierzenia ruchu wykorzysuję iftop, próbowałem jakoś za pomoca grep`a pobrac wynik lecz niestety nie chce to zadziałać. Ma ktoś pomysł jak pobrać takie dane do zmiennej w PHP? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
O boże... Za pomocą PHP nie robi się LOAD BALANCERA.
Od tego masz odpowiednie softy typu HAPROXY itd. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O boże... Za pomocą PHP nie robi się LOAD BALANCERA. Od tego masz odpowiednie softy typu HAPROXY itd. W tym przypadku musi to być PHP, bo nie jest to typowy load balancer. Nazwe podałem tylko po to żeby zobrazować problem. Na czas obecny mam to zrobione na funkcje rand(), lecz chciałbym to zrobić lepiej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie jest to typowy load balancer tzn?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W /proc/ masz liczbę bajtów przesłanych aktualnie przez eth0, aby obliczyć prędkość musisz pobrać, czekać sekundę i znowu pobrać - wtedy masz prędkość.
-------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
W /proc/ masz liczbę bajtów przesłanych aktualnie przez eth0, aby obliczyć prędkość musisz pobrać, czekać sekundę i znowu pobrać - wtedy masz prędkość. Hmmm... W którym pliku to jest? Bo jakoś nie mogę tego znaleźć. -- Już mam /proc/net/dev Ten post edytował robson_admin 8.02.2011, 22:41:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 03:42 |