![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, próbuję zrobić box który wyświetli mi produkty podobne do aktualnie oglądanego. Podobieństwo produktów byłoby zawarte w nazwie to znaczy, że nazwy musiałyby być porównywane i jeżeli jakiś wyraz w nazwie się powtarza w innym produkcie to te produkty są podobne np.
spodenki nike spodenki addidas spodenki umbro te 3 produkty są podobne umbro piłka umbro buty a dodatkowo do spodenki umbro podobne są umbro piłka i umbro buty Czyli jak będziemy na produkcie np. spodenki nike to w boxie wyświetlą się jako podobne produkty spodenki addidas i spodenki umbro. A jak będziemy oglądać produkt spodenki umbro to jako podobne będzie wyświetlać spodenki nike, spodenki addidas, umbro piłka, umbro buty. Trochę to zawiłe, ale chyba każdy rozumie o co mi chodzi. I teraz jedyny ale i najważniejszy problem jaki mam to z ułożeniem zapytania do bazy, aby wyświetlał mi te podobne produkty. Jak takie zapytanie miałoby wyglądać ? -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak jest zbudowana baza?
Jeżeli: a) spodenki nike to 2 zmienne "typ" + "firma" - to przeszukaj bazę pod kontem obu parametrów yhhH? ![]() -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2) spodenki nike to 1 zmienna opis, tylko że w tym opis są 2 wyrazy a mi chodzi tylko o jeden z nich , więc jak to zrobić ?
-------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT tabela_produktu.idproduktu FROM tabela_produktu WHERE tabela_produktu.opis LIKE '%umbro%';
Poczytaj w manualu mysql'a o fulltext. -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:10 |