![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam serdecznie : )
chcę zrobić 'wyszukiwarkę' po wpisaniu słowa, przykładowo 'koło' wyświetli całą linijkę, gdzie znajduje się słowo. oczywiście słowa będą zapisane w pliku tekstowym ( np. slowa.txt) np: szukane koło wynik: koło | trójkąt | kwadrat szukane mama wynik: tata | mama | dom i tak dalej. okno wyszukiwania już napisałem..
zostanie ono jeszcze wyposażone w elementy graficzne, na razie chodzi o to, by działało. teraz muszę zrobić plik search.php tak jak opisałem wyżej. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ok, ale w czym konkretnie masz problem? Wszystko zależy od tego, co chcesz dalej robić z tymi danymi, jak dużo ich jest i jak jest zbudowany Twój plik z danymi itd. Możesz pobierać ciągi linia po linii i w nich szukać swojego słowa kluczowego. Tutaj jest cała lista różnych funkcji związanych z operacjami na plikch.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
konkretnie, to właśnie chodzi o wyświetlenie linii ze słowem które wcześniej zostało podane.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Jeżeli oczekujesz gotowego skryptu - to piszesz nie w tym dziale. Jeżeli chcesz walczyć ze skryptem sam to konkretnym pytaniem jest np. Jak wczytać zawartość pliku czy jak sprawdzić czy dany wyraz występuje w ciągu itd. Musisz "rozbić" kwestię wyświetlania linii ze słowem, które zostało podane na podpunkty, np.:
1. Otwarcie pliku 2. Wczytywanie danych z pliku linia po linii 3. Szukanie wyrazu w ciągu 4. Warunek: jeżeli wyraz się znalazł: 4.1 Jeżei tak: wyświetlamy linię 4.2 Jeżeli nie wczytujemy dalej
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
ehh.. nie wiem jak się z tym uporać :|
|
|
|
![]()
|
|
Po raz ostatni iNq0 - domyślam się, że nie wiesz jak się z tym uporać. Jeżeli chcesz gotowca, mogę przenieść Twój temat do innego działu i nadać mu tag [wolontariat]. Jeżeli chcesz skrypt pisać samodzielnie skorzystaj z podanego przeze mnie linka do funkcji i zacznij realizować zadania punkt po punkcie. Jak natrafisz na problem - pisz na forum.
Zdecyduj się jak ma wyglądać nasza "pomoc". Chcesz pomocy przy pisaniu, przy znalezieniu skryptu czy kogoś kto to zrobi za Ciebie.
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
dobra ... napisałem takie coś :
ale to nie działa -.- jak to naprawić? refresh.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
thx, jesteś mistrzu <3
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:31 |