![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem wyłączyć capche dla IP z Polski bo zauwazylem, ze 99% spamow jest pisane z IP niepolskich. Mam 2 pytania. Skad wziac polskie zakresy IP? Jak zrobic wydajne sprawdzanie IPkow, przeciez to nie sa zwykle liczby gdzie wystarczy wstawic znak < lub >? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz sprawdzać czy domena spod której wchodzi użytkownik kończy się frazą ".pl" lub skorzystać z tej listy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lis...akres%C3%B3w_IP Chociaż nie musi być ona kompletna.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 23 Dołączył: 1.12.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poczytaj też o geolokalizacji IP.
-------------------- Tani hosting - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4/5.5/5.6 | MySQL 5.5 |
Hosting już od 49 zł rocznie! Domena pl do każdego pakietu! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wyciągnąć te domenę?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystać z superglobalnej tablicy $_SERVER, a dokładnie to: $_SERVER['REMOTE_HOST']
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co jeśli ktoś przegląda akurat stronę zagraniczną
![]() pomijając fakt że takie rozwiązanie to super sprawa dla botów :] a dla czego ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jezeli ktos przeglada strone z zagranicy to bedzie musial przepisac captcha by cos skomentowac, czyli tak jak mam do tej pory dla wszytskich. Chce jednak ulatwic zycie uzytkownikom.
Watpie by bot jakos bardzo kombinowal z naglowkami bo on nie ma wiedzy o tym, ze osoby z poslkim hostem nie maja captchy.. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:44 |