![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, możecie mi powiedzieć jak sprawdzić czy w formularzu została podana liczba z zakresu od 18 do 80? Z góry dziękuje za pomoc smile.gif Poprzedni temat został zamknięty, więc mam nadzieje że w tym dziale uzyskam odpowiedź zanim znowu go ktoś zamknie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz pobrać wartość tego pola GET albo POST i porównać np w if
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój poprzedni temat nie został zamknięty bez powodu ( zła nazwa tematu, te informacje znajdziesz w każdym artykule o podstawach ). Podpowiem Ci, że musisz użyć instrukcji warunkowej (if) oraz stworzyć dwa warunki: liczba >= 20 i liczba <= 80
Ten post edytował Piogola 4.02.2011, 17:27:21 -------------------- Google Manual
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zależności czy w form -> method="" masz podane czy POST lub GET będzie działać któreś z powyższych rozwiązań . Jeśli chcesz żeby user miał możliwość liczby (prawdopodobnie wieku) w przedziale 18 - 80 w formularzu skorzystaj z SELECTa oczywiście ktoś może spreparować form i jako wiek wysłać obojętnie jaką wartość dlatego przy weryfikacji formularz skorzystaj wpierw z zrzutowania zmiennej (np) $_POST['wiek'] do INT czyli
a następnie:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Poprzedni temat został zamknięty, więc mam nadzieje że w tym dziale uzyskam odpowiedź zanim znowu go ktoś zamknie. Czy aby na pewno chcesz się bawić w kotka i myszkę? Forum jest do pomocy a nie do "uczenia" kogoś kto nie chce się nauczyć. Zamykam. Kolejny taki typu temat zostanie odpowiednio nagrodzony. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:16 |