![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam formularz:
Muszę zapisać to w bazie o takiej strukturze: ![]() Ale kompletnie nie wiem jak... napisałem narazie tyle:
oczywiście nie działa. Proszę kogoś o napisanie kodu i wytłumaczenie go ,z góry dzięki ,oczywiście tabela tresc skonfigurowana w symfony ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie symfony, jest wszystko wyjaśnione.
Jeśli piszesz, że coś "nie działa" to tak jakbyś nic nie napisał. Nie działanie musi się czymś objawiać. Postaraj się opisać to dokładniej, postaraj się także sprawdzić, czy zmienne na pewno zawierają to co potrzebujesz. Sprawdź też czy w klasie masz dostępną metodę processForm. Najważniejsza rzecz, która się rzuca w oczy: jeśli metoda processForm jest standardowa to formularz masz źle przygotowany. Wyświetl sobie ten generowany przez symfony i porównaj. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
process form nie standardowa jest
nie wiem oc nie działa bo symfony wypluwa że akceptuje tylko obiekt "The "TrescForm" form only accepts a "Tresc" object." a processform:
Czytałem stronę symfony ale nadal nie rozumiem "o co kaman " ;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $this->form = new trescForm($request); tutaj szukaj błędu |
|
|
![]()
|
|
Czyli poprostu $reqest nie jest obiektem .... ,to jak go na obiekt przerobić ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
request jest obiektem, ale nie takim jakiego potrzebujesz w tym przypadku.
tam powinien być obiekt typu "Tresc", który musisz stworzyć lub pobrać z bazy. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
nie do końca. tak po prawdzie, przy tworzeniu nowego obiektu nie musisz podawać żadnego argumentu przy tworzeniu formularza, po prostu
Kod new TrescForm()
|
|
|
![]()
|
|
Oczywiście rekordu nie dodaje ;/ i nie mogę nic ciekawego znajeść bo nic nie wypluwa ,tylko że template nie ma ale i tak dodaje przekierowanie i znika ,jeszcze jakiś pomysł? //niestety nie wysyła nadal do bazy.... Ten post edytował meron11 4.02.2011, 14:18:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzywaj trybu developerskiego a wszystko stanie sie prostrze, nie tylko dla Ciebie ale dla osob ktore staraja Ci sie pomoc!
|
|
|
![]()
|
|
No błysłeś nie pomyślałem ...... ,zawsze używam trybu dev.... tylko że on błedu nie wypluwa i w bazie nadal skrypt nie zapisuje....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to masz jeszcze logi i zapytania. Posprawdzaj wszystko, wysil się i postaraj się zdiagnozować problem, a wtedy jeśli nie dasz rady sam go rozwiązać to tutaj ktoś Ci pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
Solucja:
Brak pola id... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak Ty uzywasz trybu dev skoro nie widziales ze w zakladce view masz info o validacji formularza (taka informacja o braku pola by byla). Po drugie, jeśli Ty tak uzywasz formularzy w szablonach to zacznij jeszcze raz od poczatku czytac dokumentacje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:52 |