![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
![]() Jestem tutaj po raz pierwszy więc jak źle coś napiszę, proszę o wybaczenie ;D A więc, mam problem: Miałam opracować skrypt, który będzie do naszej bazy danych dodawał kolejnych pracowników, no to coś tam stworzyłam. Mam dwa kody i dwa nie chcą działać. Bardzo proszę , jeżeli ktoś by mógł na nie zerknąć bo ja już sił nie mam:D : 1)
ii ten ładnie wyświetla się na stronie i wogóle, lecz nie dodaje mi tych pracowników żadnych ![]() 2)
I tu jak wpisuję dane i klikam dodaj wyskakuje mi : Kod Nie znaleziono obiektu! Nie znaleziono żądanego URLa na tym serwerze. Odnośnik na referującej stronie wydaje się być nieprawidłowy lub nieaktualny. Poinformuj autora tej strony o problemie. Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z administratorem. Error 404 localhost 02/04/11 07:55:22 Apache/2.2.14 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l mod_autoindex_color PHP/5.3.1 a powinno dodać. nie wiem co źle robię ![]() Miłego Dnia:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witamy na forum.
Co do 1-szego linijke 10 daj do lini 8 a w dziesiątej napisz A tak w ogóle gdzie jest formularz dla 1-szego skryptu? co do 2: form action masz test.php tak się nazywa plik z tym formularzem? Ten post edytował Armstrong 4.02.2011, 08:15:38 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm zmeiniłam w tym pierwszym i wraz nie wysyła mi
![]() a w tym drugim no to mam ten jeden plik tylko. hmm? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstaw za mysql_query coś w guście mysql_error - jeśli jest jakiś problem, to dowiesz się jaki.
co do drugiego: atrybut "action" formularza musi wskazywać na ten jeden plik, ale nie ujawniasz, jak się on nazywa ![]() |
|
|
![]()
|
|
no ok mam dwa pliki test.php i dodawanie.php
jak włączam plik dodawanie i klikam dodj wyskakuje mi takie bledy : Kod Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 20 Warning: mysqli_error() expects parameter 1 to be mysqli, null given in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 20 Notice: Zapytanie: SELECT ID_ZESP FROM zespoly WHERE NAZWA='ADMINISTRACJA' B__d MySQL: in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 20 Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, null given in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 21 Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 30 Warning: mysqli_error() expects parameter 1 to be mysqli, null given in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 30 Notice: Zapytanie: INSERT INTO pracownicy (ID_PRAC, NAZWISKO, IMIE, ETAT, ID_SZEFA, ZATRUDNIONY, PLACA_POD, PLACA_DOD, ID_ZESP ) VALUES ('', '', '', '', '110', NOW(), '', '', '') B__d MySQL: in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 30 Warning: mysqli_affected_rows() expects parameter 1 to be mysqli, null given in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 32 Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, null given in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat włączam plik dodawanie ; D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php to który plik? ![]() w lini Kod $dbc = @mysqli_connect ('localhost', 'root', '', 'przyklad' ); usuń @ - jak masz jakiś błąd połączenia to go nie zobaczysz; dodatkowo, dodaj: Kod if (!$dbc) { die('Connect Error (' . mysqli_connect_errno() . ') ' . mysqli_connect_error()); } powinno dać jeszcze więcej informacji. |
|
|
![]()
|
|
if (!$dbc) {
die('Connect Error (' . mysqli_connect_errno() . ') ' . mysqli_connect_error()); } w ktorym miejscu mam to dodac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć to pod:
$dbc = @mysqli_connect ('localhost', 'root', '', 'przyklad' ); Dodatkowo popraw składnie (set jest używany przy instrukcji update):
Ten post edytował amii 4.02.2011, 11:18:52 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Armi ;D
mam ten kod :
i co ja z nim robię? bo jak wpisałam te dane wszytskie i wziełam dodaj to mi odwołało do innego zadani ktore mialam pod nazwa index.php Czyli ja musze mieć jakiś inny plik tak ? hehe bo ja już nie kumam ![]() taki błąd mi wyskakuje : # Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in D:\programy\xxamp\xamp\xampplite\htdocs\test.php on line 22 Nie moge sie polaczyc z baza danych: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) Ten post edytował 19Dziewczyna 4.02.2011, 18:20:27 |
|
|
![]()
|
|
sprawdź jeszcze raz czy używasz dobrych danych do połączenia (login/password) - komunikat jasno mówi, że nie masz dostępu po prostu.
|
|
|
![]()
|
|
dobrych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze jasno iż użytkownik:
ODBC nie ma dostępu. Na pewno podałaś dobre hasło oraz login? Sprawdź 3 razy. Ten post edytował Armstrong 4.02.2011, 21:27:25 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
ustawienia bazy danych, host, user/password - coś z tego musi być nie tak
![]() |
|
|
![]()
|
|
Użytkownik Host Hasło Globalne uprawnienia 1 Nadawanie
pma localhost Nie USAGE Nie root localhost Nie ALL PRIVILEGES Tak Ten post edytował 19Dziewczyna 4.02.2011, 21:41:55 |
|
|
![]()
|
|
ustaw jakieś hasło nie zostawiaj puste . A gdzie ODBC?
Ten post edytował Armstrong 4.02.2011, 21:45:10 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Access denied for user 'ODBC'@'localhost' Cytat pma localhost Nie USAGE Nie root localhost Nie ALL PRIVILEGES Tak To jest użytkownik ODBC czy go nie ma? ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok inny problem ;D hmm powiedzmy
1)
2)
i niiby wszystko ok jest a , jak patrze to do bazy danych nic nie dodaje sie Ten post edytował 19Dziewczyna 4.02.2011, 21:51:34 |
|
|
![]()
|
|
daj przed zapytaniem o dodanie danych echo $id; czy coś wyświetla.
i dodaj bbcode a po za tym kod = niezła sieczka. Ten post edytował Armstrong 4.02.2011, 21:57:43 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
o maasakra:D można dokładniej;P heh gdzie co w którym miejscu ;d dla mnie to czarna magia ;P
|
|
|
![]()
|
|
w linie 96 wpisz echo $imie;
i zobacz czy coś wyświetliło konkretniej imię wpisane w formularz Ten post edytował Armstrong 4.02.2011, 21:55:12 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 22:25 |