Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> UNION a ORDER BY w łączonych zapytaniach, które zwracają przecinające się zbiory wyników
tornax

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam do zrealizowania zadanie polegające na odpowiednim porządkowaniu wyników wyszukiwania po podanej frazie w sklepie internetowym.

Początkowy wymóg był taki aby po wpisaniu frazy (dajmy na to) 'xt' na początku pojawiały się produkty, w których 'xt' funkcjonuje jako osobne 'słowo', w następnej kolejności mają się pojawiać wpisy gdzie 'xt' jest częścią słowa np. w słowie 'next', potem produkty gdzie w opisie znalazło się 'xt'.

Kwestia została rozwiązana po przez wykorzystanie dwóch UNION łączących 3 zapytania, wyniki ze słowem 'xt' lądowały na początku (grupa 1), potem tam gdzie 'xt' było zawarte w słowie (grupa 2), na końcu tam gdzie znalazło się w opisach (grupa 3).

Zapytanie dla grupy 1 szuka uzywajac LIKE '% xt %', zapytanie dla grupy 2 LIKE '%xt%' oba po nazwie produktu, przy takiej konstrukcji wyniki z pierwszego zapytania zawierają się w wynikach z drugiego zapytania, tutaj przed powtarzaniem wyników chroni nas UNION (które domyślnie działa jako DISTINCT), kolejność zapytań zapewnia odpowiednia kolejność wyników.

Problem pojawił się gdy zostało ustalone aby wyniki w tych grupach były sortowane wedle tego czy produkt jest "ważny" czy nie (wartość 0 lub 1).

Zastosowałem w każdym z 3 zapytań zwykłe "ORDER BY important DESC", jednak po otrzymaniu wyników okazało się, że w grupach 1 i 2 oczekiwane sortowanie nie nastąpiło

Pytanie jest takie czy jest to wada UNION czy też moje błędne podejście do tematu i ewentualnie czy można to zrealizować za pomocą jednego zapytania omijając programistyczne (php) przetwarzanie wyników ?

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:15