![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
mam ogromny problem którego nie mogę rozwiązać. Skrypt źle zlicza kategorie. Baza skonstruowana jest tak że: 1. jest kategoria np. Samochody (W bazie danych nr. 1) 2. jest podkategoria np. BMW (W bazie nr. 1) 3. jest ogłoszenie które posiada kolumnę a w niej kategorię i podkategorie w formie (1_1, 1_2) Gdzie pierwszy numerek to kat. a drugi podkat. Schodki zaczynają się gdy mam przykładowo 1,11,12,13. Skrypt powinien zliczać ogłoszenia w danej kategorii, tak jednak nie jest bierze sobie kategorię 1,10,11,12,13,14 itd. wszystko przydładowo z 1 z przodu i zlicza do 1. Tak samo jest analogicznie z 2 zlicza niepotrzebnie 2,20,21,22,23, gdzie to wszystko powinno być osobno. Proszę o podpowiedź co może być źle w kodzie. Nie jestem doświadczony i męczę się z tym już dobre 3 miesiące.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz źle skonstruowaną bazę. Poczytaj o relacjach. Zdecydowanie unika się czegoś takiego jak X_Y gdzie X oznacza id z jednej tabeli a Y z drugiej. Do tego właśnie służą relacje jeden-do-wielu i wiele-do-wielu.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 12:25 |