![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że masę było tego typu tematów, ale nie udało mi się znaleźć tego, co potrzebuję. Tworzę drzewo kategorii, posiadam jedynie id rodzica każdej z kategorii. Kategorie z parent_id == '0' to korzenie. Ma ktoś jakiś sposób, jak w Smarty zrobić rekurencję, kiedy znam tylko najbliższego przodka?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na ten artykuł trafiłem, ale żeby zastosować ten sposób muszę znać wszystkich przodków elementu, a znam tylko ostatniego. Coprawda mogę przemaglować tablicę tak, żeby zapisać do niej wszystkich, ale spowolni to czas skryptu, więc chciałbym zrobić to inaczej. Nie ma żadnego innego sposobu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ale nie wyjaśniłeś PO CO ci wszyscy rodzice. Sypnij kodem, przykładem, czymkolwiek dzięki czemu Cię zrozumiemy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam taką tablicę:
Wartość klucza parent przechowuje id rodzica. W tym przykładzie rodzicem kategorii o id 15 (subkategoria) jest kategoria o id 5 (trzecia), z kolei jej rodzicem jest id 2 (druga). Więc powinno się to wyświetlić tak: druga -trzecia --subkategoria Chociaż tego pewnie nie muszę Wam tłumaczyć ![]() Mam nadzieję, że teraz wyjaśniłem w miarę zrozumiale. |
|
|
![]()
|
|
Dlatego w linku, który dostałeś było jasno pokazane, że tablice z dziećmi muszą się zagnieżdzać
http://php.pl/phppl/Wortal/Artykuly/Pomysl...rencja-w-Smarty Przykład w artykule -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, więc jak teraz zagnieździć tą tablicę, którą mam zwróconą przez zapytanie? Nie mogę wpaść na żaden pomysł.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:50 |