![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ile razy słyszę o tym, że "html 5" wygryzie flasha tyle razy wizualizuję sobie takich osobników w ten sposób http://cequetulis.files.wordpress.com/2008...w=361&h=450
http://www.bytearray.org/?p=2310 Myślę, ze nie trzeba dodawać nic więcej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Poczekamy zobaczymy, ja mam nadzieje że mimo wszystko ten dzień kiedyś nastąpi.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie mam nic do Flasha i będzie wielka szkoda jak go zabraknie, a zabranie na pewno widząc ostatnie starania lobby antyflashowego. Na szczęście jest jeszcze Silverlight
![]() Przed HTML5 jeszcze daleka droga i jedyne co w najbliższym czasie może zakończyć żywot Flasha, to głupie decyzje niektórych firm.
Powód edycji: [batman]:
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Mówiąc "lobby antyflashowego" masz na myśli DOM Javascript Geeks (DOM - co sam JS to język ale nie tylko dla przeglądarek)? Bo narazie tylko tak ich widzę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla porównania , Jakoś póki co nie widzę takiej możliwości, żeby canvas w html5 miało wyprzeć flasha. Ale dajmy im jeszcze czas, najpierw niech zrobią sprzętowe wsparcie w przeglądarkach dla wyświetlania grafik, później zobaczymy, co z tego wyjdzie.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja do samego flasha też nie mam nic, ale do szału doprowadzają mnie strony zrobione 100% we flashu. Niestety w interesujących mnie branżach (meble, dodatki dla domu, wzornictwo itp) to chleb powszedni. Prawdę mówiąc nie starcza mi cierpliwości na zapoznanie się z ofertą. Zarówno klienci zlecający takie strony, jak i ich twórcy powinni być świadomi tego ilu potencjalnych klientów może odfiltrować taka strona.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Mówiąc "lobby antyflashowego" masz na myśli DOM Javascript Geeks (DOM - co sam JS to język ale nie tylko dla przeglądarek)? Bo narazie tylko tak ich widzę. Dokładnie to mam na myśli + wielkie firmy takie jak Apple, które twierdzą, że Flash jest wszystkiemu winny (pady systemu/aplikacji, kiepska wydajność, ogromne zapotrzebowanie na energię). Wprawdzie Flash nie jest bez winy, jednak zamiast go zakazywać, powinno pójść się na współpracę z Adobe i wskazać co i jak poprawić, aby było lepiej. Ja do samego flasha też nie mam nic, ale do szału doprowadzają mnie strony zrobione 100% we flashu. Niestety w interesujących mnie branżach (meble, dodatki dla domu, wzornictwo itp) to chleb powszedni. Prawdę mówiąc nie starcza mi cierpliwości na zapoznanie się z ofertą. Zarówno klienci zlecający takie strony, jak i ich twórcy powinni być świadomi tego ilu potencjalnych klientów może odfiltrować taka strona. Powinno się chłostać za tworzenie stron tylko we Flashu ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Flash świetnie się nadaje do niektórych specyficznych rozwiązań typu: gry, prezentacje multimedialne, interaktywne aplikacje etc. Niektórych rzeczy nie da się osiągnąć za pomocą samego JS, albo jeśli się da, to są one mało wydajne lub nie działają płynnie. W każdym razie, tam gdzie się da i gdzie to ma sens, lepiej zastąpić flasha skryptami JS i HTML5, bo po co go wciskać na siłę? Niektóre aplikacje (np. prezi.com) nie byłby tak efektowne i efektywne bez flasha, ale do niektórych zastosowań lepiej z niego zrezygnować. Technologię należy dobierać z wyczuciem.
-------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno się pójść na współpracę z Adobe? To Adobe powinien pójść na współpracę z innymi, jeśli mu zależy. To, że odtwarzanie Flasha pod Linuksem oraz innymi nie-windowsowymi systemami wygląda, jak wygląda, jest winą Adobe'a, a nie tego, że "ktoś z nim nie chciał iść na współpracę". A z Silverlight nie lepiej. Jedno drugiego nawzajem warte.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Zyx to znaczy jak wygląda? Co masz na myśli? Nie mam żadnych problemów z flashem pod linuksem, ale fakt, musiałem ręcznie przeprowadzić instalację i skonfigurować moduł do mozilli, co z drugiej strony jakieś supertrudne nie było.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko po co takie gry robić we Flashu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli hype na html5 się kończy? Ech, coraz szybciej te technologie się zmieniają. Wtyczka ma jedną zaletę nad HTML5 - powinna działać tak samo na różnych przeglądarkach w których może zostać użyta. Z HTML5 jest w tej materii ciężej. Co do Apple to ma ono swój interes w wyparciu Flasha - jest właścicielem patentu na AVC który w zamierzeniu ma być głównym kodekiem używanym w związku z tagiem video. Inne firmy pewnie też mają tutaj swój interes (bynajmniej nie jest to ułatwienie życia potencjalnej konkurencji).
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@darko: Chodzi przede wszystkim o wydajność Flasha na platformach nie-Windowsowych. Może jeżeli posiadasz "normalnej klasy" sprzęt nie zauważysz tego, ale na nieco słabszych maszynach różnice są już kolosalne.
@Mephistofeles: Bo na chwilę obecną nie ma żadnej alternatywy. To, że JS jest w ogóle w stanie obsłużyć takie coś nie oznacza, że nadaje się do tego. Brakuje narzędzi do tworzenia gier i jakiejś społeczności. |
|
|
![]()
|
|
Coś w tym jest, że nie odczuwam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) Wprawdzie Flash nie jest bez winy, jednak zamiast go zakazywać, powinno pójść się na współpracę z Adobe i wskazać co i jak poprawić, aby było lepiej. Mój ty cudowny romantyku. Powinno się chłostać za tworzenie stron tylko we Flashu ![]() ![]() ~Zyx to znaczy jak wygląda? Co masz na myśli? Nie mam żadnych problemów z flashem pod linuksem, ale fakt, musiałem ręcznie przeprowadzić instalację i skonfigurować moduł do mozilli, co z drugiej strony jakieś supertrudne nie było. Co nie zmienia tego, że jest to masakrycznie upierdliwe - robiłem kilka razy. Dla porównania w Windows7 cała instalacja jest tak szybka sprawna i automatyczna że nawet nie zwróciłem specjalnej uwagi na to jak się on zainstalował.Swoją drogą korzystaliście kiedyś z Macromedia/Adobe Flash lub SwishMax'a? Jesteśmy na forum dla programistów PHP i chyba zgodzicie się ze mną, że przy dobrym API dodanie na formatkę jakiegoś elementu i ustawienie jego pozycji jest o niebo szybsze <edit>w wypadku klepania w klawiaturę</edit> niż w przypadku jakiegoś narzędzia RAD, którym "Rapid" jest tylko z nazwy... Życzę Flashowi szybkiej śmierci co nie zmienia tego że nie nastąpi to wcześniej niż przy HTML 6/7. Najchętniej bym się sam do niej jakoś przyczynił, ale niestety pomysłów brak... oprócz sugerowania klientom żeby zrezygnowali z tego dziadostwa na rzecz czegoś co ma 10 razy większe usability przy mniejszym nakładzie pracy. edit> Google Chrome 10.0.648.11 dev. Po kliknięciu w filmik "Następujący dodatek przestał działać Shockwave Flash. Czy chcesz go zatrzymać?" Rzeczywiście nie trzeba dodawać nic więcej. ![]() Ten post edytował starach 2.02.2011, 16:45:01 |
|
|
![]()
|
|
Swoją drogą korzystaliście kiedyś z Macromedia/Adobe Flash lub SwishMax'a? Jesteśmy na forum dla programistów PHP i chyba zgodzicie się ze mną, że przy dobrym API dodanie na formatkę jakiegoś elementu i ustawienie jego pozycji jest o niebo szybsze <edit>w wypadku klepania w klawiaturę</edit> niż w przypadku jakiegoś narzędzia RAD, którym "Rapid" jest tylko z nazwy... Nie wiem o czym mówisz. Bo albo się mylisz albo ja Cię nie rozumiem. Google Chrome 10.0.648.11 dev. Po kliknięciu w filmik "Następujący dodatek przestał działać Shockwave Flash. Czy chcesz go zatrzymać?" Rzeczywiście nie trzeba dodawać nic więcej. ![]() Sorry ale to jest wersja -dev przeglądarki. Odbiegamy od tematu. Co sądzicie na temat nowych możliwości tworzenia gier właśnie we flashu dzięki projektowi z pierwszego posta? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gry we flashu? Dobrym przykładem byłby gry flashowe od Zynga - najbardziej rozpowszechnione na facebooku i pod niego pisane. Powiem, że proste gry potrafią bardzo obciążyć procesor, przywiesić przeglądarkę, jakoś nie wyobrażam sobie bardziej zaawansowanych gier.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Dlatego... widzę, że nie oglądałeś filmiku. Gry z projektu używają w znakomitej większości GPU.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem dlaczego na siłę chcą upchać w HTML rzeczy, do których nie był on przeznaczony. HTML5 osiągnął już granicę absurdu, pełno w internecie animacji, gier i filmików, a jeszcze do nie dawna w blogosferze istniała ogromna dyskusja jak używać <section> i dlaczego pierwsze jego stosowanie było błędne. Strasznie mnie to irytuje, ponieważ bardzo liczyłem na 5, zwłaszcza w kontekście poważnego traktowania tej technologii przez MS.
Co do Flasha to staram się na jego temat nie wypowiadać, jako że nie jest to technologia, która mnie specjalnie interesuje i miałem z nią stosunkowo nie wiele wspólnego. Ale z tego co wiem to Flash, też nie miał być stosowany do tworzenia gier, niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kbsucha: Wątek nie dotyczy tag-zupy HTML5. Dodanie elementów AUDIO, VIDEO czy CANVAS było akurat jak najbardziej słusznym posunięciem ponieważ tak podstawowe media powinny działać pod kontrolą przeglądarki (jak to się miało od zawsze z obrazami), a nie jakiegoś zewnętrznego pluginu, który w ogóle nie pozwala na integrację ze stroną.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:17 |