![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Postów: 0 Pomógł: Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkujący i mam taki problem :/. Otóż mam system template'ów i chcę zaincludować plik - poniżej wszystko dokładniej wyjaśniam:
Plik: index.php [php:1:213e67a806]<? include "tpl/template.inc.php"; $tpl = new Template("tpl/index.tpl"); $tpl->add("srodek", "tutaj_chcę_wstawić_funkcję_include"); echo $tpl->execute(); ?>[/php:1:213e67a806] Plik: tpl/index.tpl [xml:1:213e67a806] <html> <head> <meta http-equiv="Content-Language" content="pl"> <title></title> </style> </head> <body> {srodek} <-- chce zeby kod z pola srodek wykonał sie w tym miejscu </body> </html>[/xml:1:213e67a806] Plik: tpl/template.inc.php [php:1:213e67a806]<? class Template { var $tpl; var $dane; function Template ($name) { $this->tpl = implode('', file($name)); $this->dane = Array(); } function add($name, $value = '') { if (is_array($name)) { $this->dane = array_merge($this->dane, $name); } else if (!empty($value)) { $this->dane[$name] = $value; } } function execute() { return preg_replace('/{([^}]+)}/e', '$this->dane["1"]', $this->tpl); } } ?>[/php:1:213e67a806] Jeśli ktoś wie o co mi chodzi i wie jak tam wcisnąć php bardzo proszę o odpowiedź ![]() [b]---- [ZMODEROWANO] wassago: prosze uzywac odpowiednich znacznikow phpBB !! do oznaczania tresci HTML (xHTML), sluzy znacznik [XML] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że chcesz podstawić pod {srodek} zawartość jakiegoś pliku?
Musisz w takim razie wczytać ten plik do zmiennej i ją przekazać do tego "systemu szablonów". [php:1:99ea754ed7]<?php $srodek = implode('', file('srodek.tpl')); // ... $tpl->add("srodek", $srodek); ?>[/php:1:99ea754ed7] Proponuję zainteresować się bardzej rozbudowanymi systemami szablonów, bo to co przedstawiłeś trudno w ogóle nazwać szablonami ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 00:01 |