Mam skrypt testu ktory losuje pytania z bazy a nastepnie sprawdza odp chcialbym teraz zrobic tak aby przed wyswietleniem testu pojawiłoo sie okno z zapytaniem o nazwisko a nakoniec zapisalo wynik w bazie obok podanego nazwiska , jak mam to rozwiązac ? Przykladowo tworze nowa tabele(wyniki) w niej dane pola dane osobowe|wynik to czy dopisywanie moze wygladac tak
$wynik = "UPDATE wyniki SET wynik='.$w.' ";
jesli tak to jak to polaczyc z wpisanym nazwiskiem?
to moje skrypty
quiz.php
<?php
include ("db.php");
$wynik = mysql_query("select * from quiz ORDER BY RAND() LIMIT 3;"); {
$i=1;
echo '<form ENCTYPE="multipart/form-data" action="wynik.php" method="post" target="">'; echo '<INPUT TYPE="hidden" name="id" value='.$id.'>'; {
echo '<font face="Arial" size="3">'.$i.'.</font>'; echo '<font face="Arial" size="3">'.$pytanie['pyt'].'</font><br>'; echo '<font face="Arial" size="2"><input type="radio" name=p'.$pytanie['id'].' value="a" />'.$pytanie['odpa'].'<br></font>'; echo '<font face="Arial" size="2"><input type="radio" name=p'.$pytanie['id'].' value="b" />'.$pytanie['odpb'].'<br></font>'; echo '<font face="Arial" size="2"><input type="radio" name=p'.$pytanie['id'].' value="c" />'.$pytanie['odpc'].'<br></font>'; echo '<font face="Arial" size="2"><input type="radio" name=p'.$pytanie['id'].' value="d" />'.$pytanie['odpd'].'<br></font>'; $i++;
}
echo '<INPUT class=normalne TYPE="submit" VALUE="WYNIK">'; }
?>
a tak sprawdzam
<?php
include ("db.php");
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
</head>
<body>';
$w=0;
while (list
($key, $val) = each ($_POST)) {
{
$wynik = mysql_query('select * from quiz where odppraw="'.$val.'" and id='.substr($key,1,6).';'); {
$w++;
}
}
}
<table align="center" cellspacing="20" width="500">
<tr >
<td><center><font face="Arial" size="4" color="green">Twoja liczba poprawnych odpowiedzi to: '.$w.'</font></center></td>
</tr>
</table> ';
?>