![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie minowicie mam taki problem ze z poziomu php chcialbym tworzyc tabele i wpisywac dane do niej recordy. o to moj kod
polaczenie sie nawiazuje jest ok problem ze potem jak sprawdzam z phpmyadmin to nic sie nie tworzy cos tu napewno jest zle albo czegos brakuje z gory bardzo dziekuje za pomoc oglnie zielony jestem w programowaniu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz taki kod i nie wiesz co jest w nim nie tak, to odpal phpmyadmin i wpisz go tam. Druga sprawa:
To jest moje zapytanie które tworzy tabele. I na pewno działa. Wstaw do swojego i będzie hulać. Ten post edytował webmaniak 31.01.2011, 15:22:46 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie robilem z phpmyadmin w phpmyadmin ladnie sie tworzy tabela wiec klkam na zeby zrobilo kod php i z strony www jak wykona sie skrypt w phpmyadmin nic sie nowego nie pojawia
![]() ![]()
teraz admin i haslo w polaczeniu sa takie same jak sie loguje do phpmyadmin nastepnie wybieram baze ktora mam juz utworzona admin_dane no idalej jest kod do tworzenia tabeli z phpmyamin i nic sie nie dzieje zaznacze jeszcze ze nadole w phpadmin wyswietla sie komunikat Dodatkowe możliwości pracy z połączonymi tabelami zostały wyłączone. Aby dowiedzieć się, dlaczego - kliknij moze to powoduje jakias blokade |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ta zmienna $sql prezentuje Twój cały kod SQL? Bo jeśli tak to musisz jeszcze to zmienić. Jak? Napisałem wyżej. Dodatkowo musisz jeszcze wykonać to zapytanie, czyli
Zobaczysz sam jaki masz komunikat błędu. Generalnie musisz utworzyć kod SQL taki jak podałem w pierwszym moim poście. Jeśli nie pomoże to wklej więcej kodu albo napisz jakie masz/chcesz mieć pola w tabeli. -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
dziala super dzieki wielkie za pomoc tylko mam pytanko dziala jak jest warunek if(mysql_query($sql)) to co ten warunek robi w ktorym momencie tworzy sie tabela bo wczesniej mialem zdeklarowana tabele do zmiennej $SQL ale pewnie sie w tym momencie nie tworzyla wiec w ktorym wydaje mi sie ze if(mysql_query($sql)) tu ale prosilbym o wyjasnienie tego kodu
|
|
|
![]()
|
|
Ja tam specjalistą nie jestem, tym bardziej nie umiem fachowo tłumaczyć, napiszę jak ja to rozumiem. To co miałeś w zmiennej $sql to samo zapytanie. Tak samo jakbyś miał:
Jeśli taki tekst chcesz wyświetlić w przeglądarce musisz użyć echo bądź print: Analogicznie jest ze zmienną $sql którą utworzyłeś. Sama zmienna nic nie zmieni. Żeby wykonać zapytanie, czyli żeby w bazie coś się zrobiło należy użyć mysql_query. Równie dobrze możesz zrobić:
Podsumowując mysql_query służy do wykonania tego zapytania $sql, a ten if jest po to żeby sprawdzić czy wszystko przebiegło pomyślnie. Jeśli tak to zmienna $sql(w przypadku wyżej zmienna $wykonaj) ma wartość true czyli 1, a jeśli nie to ma wartość false, czyli 0. Mam nadzieję że przybliżyłem nieco działanie kodu ![]() Ten post edytował webmaniak 31.01.2011, 16:51:09 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 20:06 |