![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę właśnie router, który na podstawie URL ma odpalić odpowiedni kontroler. Zastanawiam się obecnie w jaki sposób sprawdzać czy dany kontroler istnieje. Mam 2 koncepcje: 1) Stworzyć plik XML, gdzie będę przechowyać nazwy kontrolerów oraz akcji i ścieżkę do pliku. Następnie w klasie router sprawdzać czy podany kontroler istnieje w pliku XML. 2) Sprawdzać czy istnieje dany plik z kontrolerem. Póki co bliżej mi do 1. koncepcji, ale chcę poznać zdanie innych ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jak dobrze rozumiem każde zadanie ma robić inna klasa. Czyli w moim wypadku:
1) obróbkę URL ma zrobić klasa Request i zwrócić już odpowiednio obrobiony URL. 2) Router na podstawie otrzymanego URLa z klasy Request ma wybrać kontroler. Zgadza się? ![]() Ten post edytował lukasz91 31.01.2011, 11:47:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze rozumiesz tylko fatalnie dobrałeś nazewnictwo.
Request - reprezentuje żądanie HTTP. Router - na podstawie przekazanych mu danych określa parametry żądania i zwraca je. Dispatcher - na podstawie danych pochodzących z routera uruchamia daną akcję. Takie jest "domyślne" znaczenie tych słówek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:21 |