![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak powinno wyglądać logowanie oparte o PDO?
Napisałem coś takiego, jednak niejestem pewien co do sprawdzenia czy login i hasło istnieją, a jeśli tak to czy są takie same jak te podane przez POST... i mam problem z wielkością liter, obecnie jeśli w bazie mam login "admin" i hasło "test", to po wysłaniu danych "Admin", "Test" zostane zalogowany... -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co ma PDO do algorytmu logowania? Jak nie wiesz jak zrobić logowanie to sobie poszukaj php [nazwa bazy] logowanie użytkowników.
Cytat i mam problem z wielkością liter, obecnie jeśli w bazie mam login "admin" i hasło "test", to po wysłaniu danych "Admin", "Test" zostane zalogowany... Pomijając fakt, że jest to raczej pożądane zachowanie... zmień parametr COLLATION w bazie danych z *_ci (case-insensitive) na *_cs (case-sensitive).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co tak kombinować? Nie prościej wysłać zapytanie do bazy typu
a następnie tylko odczytać wartości
Pomijając fakt, że jest to raczej pożądane zachowanie... Rozumiem kwestię loginu, ale osobiście nie cieszyłby mnie fakt, gdyby można było zalogować się na moje konto z hasłem "super tajne hasło", gdy specjalnie utrudniłem je do "SupeR TajNe HASŁO"... Ten post edytował ViX 31.01.2011, 01:34:55 -------------------- Poszukujący wiedzy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...dodajmy też, że haseł NIE TRZYMA SIĘ PLAINTEXTEM! Conajmniej md5 a najlepiej crypt z solą.
-------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kiler a nie przypadkiem funkcja hashująca + sól ?;]
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) zmień parametr COLLATION w bazie danych z *_ci (case-insensitive) na *_cs (case-sensitive). Pomógł (klik) Dzięki Crozin, nie wiedziałem tego. W temacie, ja robię tak, że wyciągam z bazy tylko id użytkownika i jeśli ta wartość jest liczbą to znaczy, że znaleziono użytkownika w bazie o podanym loginie i haszu hasła. Hasła oczywiście są przechowywane w postaci haszy z solą tworzoną na podstawie id użytkownika, daty rejestracji w systemie i jeszcze kilku stałych wartości. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kiler a nie przypadkiem funkcja hashująca + sól ?;] Osobiście stosuję podwójne hashowanie z soleniem, na jednym z kursów polecali takie rozwiązanie więc używam go po dziś dzień. -------------------- Poszukujący wiedzy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:55 |