![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, robie taki mini system statystyk, z każdego dnia potrzebuje liczbe odsłon, chciałem połączyć to w jednym zapytaniu ale pojawił się problem, mianowicie kiedy pytam baze o np 20 dni ona zwraca mi tablice tylko z tymi dniami w których była jakaś liczba odsłon, nie wiem czy zrozumiale się wyraziłem, chodzi o to że jeśli ja go prosze o 20 dni to chciałbym żeby zwrócił tablice 20 elementową a nie np. 15, nawet jeśli nie znalazłby pozycji w bazie dla danego zapytania. Może jakiś warunek IF?
Proszę o pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IFNULL(tabela.kolumna, COŚ) - gdzie COŚ to na przykład 0
-------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę zapytanie w ten sposób ale wciąż brak wyników... co robię źle?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IFNULL sprawdza czy masz pusty rekord, ale u Ciebie nie ma możliwości wystąpienia pustego rekordu.
Musiałbyś dodać kolejną tabelę, ale to wszystko trochę mija się z celem imo. Sformatuj wynik w php i tak np. *Chcesz wyświetlić 10 dni. Tworzysz tablicę asoc. dla danych z bazy, tak aby: $tablica[licznik][dzien] = 'ilosc odwiedzin'; Lub łączysz dzien, miesiac rok w jedno (CONCAT chyba) - i masz $tablica[licznik][dzienmiesiacrok] Czyli 2gi nawias kwadratowy to [112011] albo [1] W php tworzysz pętlę for - dla 10 dni, czyli dla 112011, 212011 ... 1012011 wiedząc, że zmieniają się tylko dni, to bym to zrobił tak:
Chyba rozumiesz o co mi chodzi? Na szybko pisałem więc może być coś nie tak ;] -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 22:10 |