![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 3 Dołączył: 23.12.2008 Skąd: Piaseczno Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam!
Czy ktoś ma z tym doświadczenie i może mi polecić coś sprawdzonego do obsługi portu szeregowego po stronie serwera? Chodzi mi o komunikację z różnymi urządzeniami... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Wydaje mi się, że raczej PHP się nie nadaje do takich celów. Zainteresuj się C czy C++.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 3 Dołączył: 23.12.2008 Skąd: Piaseczno Ostrzeżenie: (0%)
|
Wydaje mi się, że raczej PHP się nie nadaje do takich celów. Zainteresuj się C czy C++. Rozumiem.... A co mam zrobić? Mam obszerny system sprzedaży działający jako serwis www i wykorzystujący skrypty php. Muszę się połączyć z kilkoma portami /dev/ttySx po stronie serwera w róznych celach. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
A zapytałeś wyrocznię? Zobacz sobie ten art. Czyli jednak się da. Pewnie musisz dostosować klasę do swoich wymagań - ale pewnie wiesz co robisz.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Za późno aby pisać dużo ale ja jako, że dobrze znam jedynie PHP to cały system chipów RFID oparłem o nody na RS485 oraz serwerze w PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) [pomijam szczegóły dot. adresownia]
Generlanie obsługujesz to jak zwykły stream fifo - fread, fwrite, stream_select działają świetnie z RSem. U mnie działa to stabilnie i bezawaryjnie od ponad roku, obsługuje w sumie blisko 500 urządzeń końcowych używając 16 portów RS232 (8 serwerów * 2 kanały). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja nigdzie nie napisałem, że się nie da jedynie miałem na myśli inne zastosowanie PHP.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Wydaje mi się, że raczej PHP się nie nadaje do takich celów. Zainteresuj się C czy C++. Nie nadaje się, bo? Bo to język używany tylko do tworzenia stron? No bez jaj... Niejedną aplikację (głównie serwery konsolowe działające jako daemony) obsługującą port szeregowy napisałem w PHP, i jakoś żadnych problemów język nie sprawia w tym temacie. A do autora wątku - przede wszystkim zainteresuj się instalacją modułu DIO (http://pecl.php.net/package/dio) - znacznie ułatwia dostęp do portów. Instalacja jest banalnie prosta, wymaga tylko dostępu do developerskiej wersji PHP (np. na ubuntu wymaga instalacji php5-dev). |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 19:25 |