![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak można ustawić apache aby by po wpisaniu np. to.ja.localhost wysłał zmienna to.ja do pliku php i nie nie wywalał błedu o nieistniejacej stronie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw ustaw sobie takiego virtualhosta jak ustawisz to sciagnij adres serwera komenda $_SERVER["HTTP_HOST"] oddziel go explode (jako lacznika uzyj kropki) i pierwsze dwie wartosi sa zmiennymi przypisujesz je sobie np tak:
[php:1:d252452d4a]<?php $host=$_SERVER["HTTP_HOST"]; $host=explode(".", $host); $zmienna1=$host['0']; $zmienna2=$host['1']; echo("$zmienna1, $zmienna2"); ?>[/php:1:d252452d4a] To zadziala jesli ustawisz przed normalnym adresem serwera, np. abcd.pl vhosta ktory ma w sobie dwa czlony to.ja.abcd.pl jesli przedrostkow bedzie mniej to sciagnie ci host serwera ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam jeszcze takie pytanie czy jest możliwość ze po wpisaniu dowolnego adresu np. to.ja.localhost czy xas.as.localhost i innych wymyślonych żeby ten adres zostawał, nie pojawiał sie żaden error że strony nie ma, tak jak na aresztowany.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oficjalnie nie ma musialbys stworzyc tyle vhostow ile jestpotencjalnych nazw
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.08.2025 - 02:27 |