![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak utworzyć zmienną w pliku A aby ją odczytać w pliku B ?
Potrzebuję utworzyć zmienną w pliku A.php (w tym pliku jest zmienna np. "kot") w którym inculduje plik B.php ( w tym pliku chce odczytać zmienną "kot" z pliku A.php) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz użyć sessi
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak to zrobić ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcesz stworzyć zmienną $a='kot'; i odczytać ją w pliku b?
plik b
gdy w a.php includujesz b.php to też możesz dać a.php (o ile jest po zadeklarowaniu zmiennej) Ten post edytował lobopol 30.01.2011, 12:07:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podstawa , w pierwszej linijce każdego pliku gdzie operujesz na sesjach musisz dać session_start();
czyli np a dalej to już przypisujesz jakieś wartości do zmiennych sesyjnych np plik a.php
plik b.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na cholerę mu sesja jak plik includuje?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
chcesz stworzyć zmienną $a='kot'; i odczytać ją w pliku b?
plik b
gdy w a.php includujesz b.php to też możesz dać a.php (o ile jest po zadeklarowaniu zmiennej) Ale ja nie chce includować pliku a w pliku b Na odwrót w pliku a includuje plik b - do tego w pliku a definiuje zmienną a w pliku b ją wywołuje. podstawa , w pierwszej linijce każdego pliku gdzie operujesz na sesjach musisz dać session_start(); czyli np a dalej to już przypisujesz jakieś wartości do zmiennych sesyjnych np plik a.php
plik b.php
Oki zrobiłem tak jak napisałeś, ale nie wyrzuca mi tej zmiennej. podstawa , w pierwszej linijce każdego pliku gdzie operujesz na sesjach musisz dać session_start(); czyli np a dalej to już przypisujesz jakieś wartości do zmiennych sesyjnych np plik a.php
plik b.php
Oki zrobiłem tak jak napisałeś, ale nie wyrzuca mi tej zmiennej. |
|
|
![]()
|
|
No ludzie jeżeli masz:
plik a.php
plik b.php
To po co tu sesje wciskać? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ludzie jeżeli masz: plik a.php
plik b.php
To po co tu sesje wciskać? Ha ha działa ![]() po prostu includowałem plik przez http://nazwastrony.pl/plik.php po usunięciu http://nazwastrony.pl i zostawiając tylko include plik.php wszystko działa. A w takim razie jak zrobić aby przy takim includowaniu "http://nazwastrony.pl/plik.php" też działało ? |
|
|
![]()
|
|
Można to ustawić, ale za bezpieczne to nie jest.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:09 |