![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób podmienić ciąg znaków, który składa się z treści zmiennej i niezmiennej? Przykładowo mam:
telefon: 0-987-654-321 Numer telefonu będzie się zmieniał, więc w jego miejsce wstawiłbym /^[0-9\-]+$/D, ale jak połączyć to z wartością niezmienną, w tym przypadku ze słowem "telefon: "? Jakoś nie bardzo mam pomysł jak powiedzieć to PHP i jakiej funkcji zastosować... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O takie coś chodzi?
Kod /^telefon:\s+(?:<phone>[\d\-]+)$/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, a więc inny przykład - mam takie oto wyrazy zapisane w $zmienna:
Jak powiedzieć PHP, że ma zamienić wartość $zmienna na wartość $true jeżeli na początku będzie słowo żyto, na końcu jęczmień, a pomiędzy tymi dwoma wyrazami znajdzie się dowolna kombinacja znaków od a do z oraz spacji. Więc jeżeli będę miał w tej zmiennej "żyto owies jęczmień" to warunek zostanie spełniony (pomiędzy żyto, a jęczmień mamy kombinacje liter oraz dwie spacje) i wówczas wartość $zmienna zostanie nadpisana wartością $true, w tym przypadku słowem zboże. To samo będzie z "żyto pszenica jęczmień", ale już nie z "żyto 45 jęczmień" (gdyż występują cyfry, o których nie było w warunku mowy). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, ale znalazłem w swoich plikach łatwiejszy sposób:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 08:10 |