![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy orientuje się ktoś z Was jak poprawnie wyświetlać i zapisywać francuskie znaki w PHP w MSSQL ? W Enterprise Manager do tabeli wpisuję np: àâçéèêëîïôûùüÿœæÀÂÇÉÈÊËÎÏÔÛÙÜŸŒÆ Następnie wykonuję kod: echo iconv("Windows-1250", "UTF-8//TRANSLIT//IGNORE", $pole); W rezultacie mam: aâçéeeëîiôuuüyoaAÂÇÉEEËÎIÔUUÜYOA Wiem, że znaku "à" nie ma w kodowaniu 1250 i w tym problem - więc jakie to kodowanie powinno być skoro w tej samej kolumnie mam też zapisane dane w języku polskim, niemieckim oraz czeskim (z nimi nie ma żadnego problemu) Z góry dziękuję Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz typ kolumny char/varchar/text, to stronę kodową masz zapisaną w 'collation' kolumny, np.: SQL_Polish_CP1250_CI_AS = CodePage 1250 (PS: CP1 to to samo co CP1252)
No i oczywiście przy próbie wstawienia do takiej kolumny tekstu "àâçéèêëîïôûùüÿœæÀÂÇÉÈÊËÎÏÔÛÙÜŸŒÆ" SQL Server zamieni ci niewystępujące w tym kodowaniu znaki na ich odpowiedniki. Jeśli chcesz przechowywać dane w wielu językach, to zamień typ kolumny na nchar/nvarchar. Kodowanie w tych kolumnach to zawsze UCS-2 i wszystkie europejskie litery są w nim zawarte. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Typ mojej kolumny to właśnie nvarchar.
Czy możesz mnie nakierować jak dokładnie powinien wyglądać zapis i odczyt danych w PHP? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podaj wersję php, system operacyjny i sposób, w jaki wykonujesz operacje na bazie (a najlepiej phpinfo)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://www.speedyshare.com/files/26569465/phpInfo.html - tutaj moja konfiguracja PHP
Windows 2000 + MSSQL 2000 Dane zapisuje i odczytuje przez PDO. |
|
|
![]()
|
|
Poleciłbym ci nowy sterownik do PDO ( http://blogs.iis.net/sqlphp/archive/2010/0...-milestone.aspx ), który radzi sobie z UTF-8. Problem w tym, że z tego co widzę po wymaganiach, to potrzebuje on przynajmniej MSSQL 2005.
Znalazłem też rozwiązanie dla PHP na Linuksie + MSSQL, które też cie nie zainteresuje i kilka rodzajów obejść, typu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
50% problemu rozwiązane!
SELECT CONVERT( varbinary( MAX ), kolumna_nvarchar ) AS kolumna_nvarchar FROM tabela powyższe pomaga przy odczycie danych. Nawet poprawnie wyświetlają mi się rosyjskie czcionki. Problem natomiast mam cały czas z zapisem. Stosuję odwrotność w postaci: UPDATE tabela SET pole=CONVERT(varbinary(300), :pole ) WHERE id=4 ":pole" przekazuje w PDO przez parametr po konwersji: iconv("UTF-8","UCS-2LE", $zmienna); Wszystko jest ok ale tylko jeśli pod $zmienna przekazuje jeden znak np. "à" - jeśli przekaże kilka znaków np "àà" to wywala mi błąd: Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 10007 Line 1: Incorrect syntax near '�'. [10007] (severity 5) [(null)]' Czy masz jakiś pomysł? Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Musisz zrobić to tak:
1. Konwersja kodowania UTF-8 => UCS-2 2. Zapis danych w postaci hexadecymalnej 3. Wstawienie do zapytania, które te binarne dane skonwertuje na typ kolumny nvarchar $utf8Str = "zażółć gęślą jaźń àà àààà àà ZAŻÓŁĆ GĘŚLĄ JAŹŃ";
Nie wiem tylko jak wstawić dane binarne w postaci 0x0123abcd jako parametr 'prepared statement' - musisz sobie poszukać na google. Dodatkowo zapytania tworzone w ten sposób będą długie (chodzi o ilość znaków, nie czas wykonywania) - to też może powodować problemy, ale nie jestem pewien. Ten post edytował Noidea 30.01.2011, 13:55:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc. Sam na to bym nie wpadł. Zaoszczędziłeś mi mnóstwo czasu.
Wiszę skrzynkę piwa. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:36 |