![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od rana szukam i albo nie ma, albo zmęczenie nie pozwala mi znaleźć rozwiązania: jak za pomocą jednego kliknięcia w menu i funkcji "include" zmienić zawartość dwóch divów na stronie?
dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez przeładowania strony? AJAXem
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A bez AJAX-a?
W PHP dopiero raczkuję a samo słowo AJAX brzmi dla mnie na tyle egzotycznie, że wiem na pewno, że sobie nie poradzę a gotowe rozwiązanie ciężko będzie znaleźć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne chcesz podstrony zrobić? Użyj forumowej szukajki - jest kilka dobrych tematów jak to możesz zrobić.
Przyda Ci się: switch(), $_GET. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc, poczytałem o "switch", jednak moja znajomość PHP jest bardziej intuicyjna
![]() Wykombinowałem cuś takiego jak na poniższym przykładzie. Kliknięcie w menu powoduje załadowanie do div-a "kolumna" jednej stronki a do div-a "srodek" innej stronki. Czy fakt, że działa toto w pięciu przeglądarkach wystarczy, żeby uznać to za poprawne? Czy jednak muszę coś zmienić?
Dzięki i pozdrawiam:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Pytasz o kod html czy php? Skorzystałabym mimo wszystko z rady pedro84 i switch. Sprawa jest prosta, robisz coś na zasadzie:
Możesz też skorzystać z parametru "default", którego to piękny opis znajdziesz w manualu ![]() @s340 - co to jest intuicyjna znajomość PHP? ![]() |
|
|
![]()
|
|
@s340 - co to jest intuicyjna znajomość PHP? ![]() Jestem grafikiem, ale staram się własnoręcznie tworzyć kompletne strony tzn. i grafikę i kod! Dawno temu wystarczał mi do tego wyłącznie html ale szybko się przekonałem, że przy bardziej rozbudowanych stronach powielanie stopek, nagłówków a zwłaszcza menu niepotrzebnie komplikuje i powiększa strony utrudniając przy tym jakiekolwiek zmiany. Z pomocą przyszła mi funkcja "include" w PHP. Zobaczyłem gdzieś przykład, mniej więcej zrozumiałem działanie i używam. Okazuje się, że przez lata mi to wystarczało ![]() W powyższym przypadku posłużyłem się intuicją właśnie - jeżeli kliknięcie w menu w:
w div-e w którym została umieszczona funkcja:
powoduje wstawienie tam strony "galeria.php" to pomyślałem, że wystarczy w innym div-ie wstawić taką samą funkcję jedynie wywołującą inną stronę! Okazuje się - działa i mniej więcej rozumiem działanie tego "tworu". Jedni mówią na to intuicja, inni kombinowanie ![]() Przyznam się natomiast, że moja nikła znajomość PHP powoduje, iż Twojej porady nie rozumiem zupełnie - nie wiedziałbym gdzie wpisać to co mi podałeś - domyślam się, że pewnie w jednym z div-ów, ale w którym nie wiem, a co wpisać w drugim - tym bardziej. Byłbym wdzięczny za podpowiedź czy mogę używać tej funkcji w postaci jak podałem, a jeżeli nie to dlaczego? Dzięki i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Po prostu switch jest mechanizmem, działającym w określony sposób - w Twoim przypadku, nie widzę powodu dla którego lepiej pisać za każdym razem warunek. Na forum był już wątek o tym, możesz poczytać. Co do działania switcha... nie kombinuj. To jest takie, jak widzisz w pseudokodzie:
PS. Żartowałam z tą intuicyjnością. Dla mnie albo ktoś "ogarnia" PHP, albo nie - reszta to, wspomniane przez Ciebie, kombinowanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 452 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fajnie jeszcze w switchu określić defaulta na wypadek gdyby komuś przyszło do głowy dopisać coś w pasku adresu (a na tym forum aż roi się od "dopisywaczy":) )
Ten post edytował fiszol 3.02.2011, 09:46:36 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
fajnie jeszcze w switchu określić defaulta na wypadek gdyby komuś przyszło do głowy dopisać coś w pasku adresu (a na tym forum aż roi się od "dopisywaczy":) ) Z dumą mogę napisać, że doszedłem do tego sam ![]() Tzn. wiedziałem tyle, że musi być taka opcja - w mojej poprzedniej wersji kodu była funkcja: "if(empty...." choć po niewczasie domyślam się, że to trochę mało i na dopisywanie głupot w pasku adresu pewnie by nie pomglo. A co do dopisywania to ja jestem za. Spodziewałem się, że jeżeli pada pytanie w "Przedszkolu" (podtytuł: Raczkujesz w tematyce WWW....) to odpowiedź będzie raczej "łopatologiczna" ![]() ![]() pozdrawiam ![]() PS. Byłbym ostatnim niewdzięcznikiem gdybym nie docenił odpowiedzi jakie tu spotykam, a lakoniczność niektórych zmusza mnie do głębszego "pogrzebania" i pomaga problem zrozumieć lepiej. Niemniej jednak na naukę to ja już za stary jestem i czasem wolałbym dostać coś "na tacy" ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:18 |