![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam wyszukiwarkę, która wyszukuje z danej tabeli mssql
I chciałbym, by przy każdym rekordzie było pole radio: <input type="radio" name="niewiem" value="niewiem" /> I chciałbym potem za pomocą "zapisz" wtedy przenosiło się do kolejnej strony, wziąć zaznaczone rekordy i jakoś je zapisać (chyba do sesji), by potem je wykorzystać... naprzykład dla upewnienia użykownika wypisać mu te rekordy Wie ktoś jak to zrobić? Dzięki z góry |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to dodaj sobie przy każdym ten checkbox name="id[]" value="id rekordu" i po wysłaniu zapisujesz id rekordów, bądź wczytujesz znowu z bazy rekordy o tych id i zapisujesz do sesji. A i nie radio buttony, a checkboxy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale z checkbox da się robić wielokrotne?
Bo chyba nie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to znaczy wielokrotnie? checkboxy są do zaznaczania wielu opcji, radiobuttony do zaznaczenia 1
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sorki, ale nie jestem za bardzo doświadczony w tym
![]() Mam takie coś: I te zaznaczone $r['Twr_TwrId'] chcę wykorzystać do zapytania mssql... czyli jak to będzie wyglądało w drugim pliku, bo nie jestem zakumaty w tych sprawach... bardzo proszę i z góry dziękuję Odświeżam, no weś pomóż ktoś ... |
|
|
![]()
|
|
Nie
a: Po przesłaniu w tablicy post a dokładniej w tablicy
będziesz miał wszystkie id przy których zaznaczono checkboxa. a co z tym zrobisz po stronie drugiego pliku to już nie powinno ci sprawić problemu. W sesji najlepiej zapisz sobie id przesłąne czyli np. $_SESSION['id'] = $_POST['cokolwiek'] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem to co napisałeś i wyskakuje mi błąd:
Kod Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting ',' ot ';' in C:\xampp\htdocs\nauka\step1_2.php on line 87 A mój kawałek kodu: |
|
|
![]()
|
|
zamień na -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, udało mi się to wyświetlić, ale mam problem z zapisaniem do sesji i pokazanie tego jako sesji
|
|
|
![]()
|
|
Zastanów się co do sesji zapisałeś masz teraz tablicę (jeżeli zrobiłeś tak jak ja ci powiedziałem) (mam nadzieje, że nie zapomniałeś wstawić session_start()
![]() tylko sprawdź sobie wcześniej czy przypadkiem $_SESSION['iduslugi'] nie jest puste -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam problem z sesjami... czyli jak w jednym pliku robię:
![]() Bo jak tak pisałem, to wyświetlał mi się błąd:
|
|
|
![]()
|
|
session_start ma być na samym początku strony przed wyświetleniem jakiegokolwiek tekstu
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
mam plik step1.php:
Przetwarzanie mam takie:
I potem chcę napisać tą sesję później:
I nic mi nie pisze... Wiesz może o co chodzi? |
|
|
![]()
|
|
a w przetwarzaniu masz session_start na początku?
$id = $_SESSION['id']; odwrotnie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nic nie zmieniło się
|
|
|
![]()
|
|
Kurde patrzę w twój kod i to jest straszne, formularz ma np. <option value="Knt_Nazwa1" value="Knt_Nazwa2">Nazwa</option> czyli dwa value
w drugim pliku na końcu wyświetl print_r($_GET) i print_r($_SESSION) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że straszne... ludzie się uczą zazwyczaj na błędach... czyli co zrobić, by sesje działały.
Wyjaśnię ci po co to: chcę brać kontrahenta, usługi, towary i opis do tabel mssql I by potem jeszcze miał możliwość wydruku zlecenia... Może masz jakiś pomysł co do zrobienia tego projektu? |
|
|
![]()
|
|
najpierw zobaczmy czy wszystko dobrze przesyłasz dlatego pokaż wyniki printów, projekt jest bardzo prosty tylko trzeba poświęcić z tydzień dwa na zakodowanie i zabezpieczenie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, oto wynik:
Kod Array ( ) Array ( [kontrahent] => 243 [iduslugi] => Array ( [0] => 3 [1] => 13 ) ) A i nie lepiej przez gg? 2223312 |
|
|
![]()
|
|
czyli masz nieustawionego geta z sesji możesz sobie id wyciągnąć.
Właściwie co ty chciałeś tu wyświetlić? Dobra ja dziś już lecę jutro popatrzę na odpowiedzi ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 22:56 |