![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2004 Skąd: Suwalki/Poznan Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!!!
To juz kolejny problem. Chodzi o baze mysql. Problem wyglada nastepujaco. Mam baze z artykulami czy jest sens robienia kolejnej kolumny do robienia skrotow danej tresci. Bo chce wyswietlac tresc w skrotach a pozniej po kliknieciu "wiecej" wyswietlilo mi caly artykul. Widzialem gdzies skrypt ktory skraca w locie text wyswietlany ale chodzi o projekt bazy czy aby niepotrzebnie nie zapychac jej mozna w locie to zrobic? Pytanie wtedy jak zrobic w przypadku bazy (id_news, tresc) po wyswietleniu skrotu wiadomosci do np dwoch zdan pozniej po kliknieciu wyswietlalo caly artykul. Bede ciekawy tego rozwiazania. dzieki z gory -------------------- nie wszystko jeszcze wiem, uczę się, ale dzięki za wszelką pomoc i wyrozumiałość (Win2k, Apache, MySQL 3.23.39)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2004 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponowałbym ci zastosowanie obcinania tekstu w locie wyciągasz to z bazy następująco
[php:1:8ff29ede77]<?php function skr_dane($tekst, $il_znakow) { if (strlen($tekst) > $il_znakow) return substr($tekst, 0, strrpos(substr($tekst, 0, $il_znakow), " ")).' ...'; else return $tekst; } $sql = "SELECT left(tekst, 180) as tekst_skr FROM tabela"; $wynik = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); while($w = mysql_fetch_assoc($wynik)) echo skr_dane($w['tekst_skr'], 160).'<br>'; ?>[/php:1:8ff29ede77] Funkcja skr_dane po 180 znakach doda ci ... Jeest jeszcze jeden sposób [sql:1:8ff29ede77] SELECT if (LENGTH(tekst)>160 ,SUBSTRING(tekst, 1, LOCATE(' ', tekst, 140)), tekst) as tekst_skr FROM tabela[/sql:1:8ff29ede77] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2004 Skąd: Suwalki/Poznan Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no dobra mam teraz wyporcjonowany wynik
a teraz jak mam wyswietlic cala wiadomosc? bo wiadomosci na stronie chce wyswietlac 10 sztuk w skrotach wiec teraz jak zrobic aby dla kazdego skrotu byl wyswietlany odpowiedni link ? sorka moze to proste ale jakos nie mam pomyslu poza tym mam pomysl ze jesli ma byc obcinanie textu to nie ilosc znakow tylko np do znalezionej kropki oraz spacji czyli pozbyjemy sie ucietych wyrazow ![]() -------------------- nie wszystko jeszcze wiem, uczę się, ale dzięki za wszelką pomoc i wyrozumiałość (Win2k, Apache, MySQL 3.23.39)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2004 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pod artykułem robisz link
[php:1:4040607afa]<?php echo "<a href=wiecej.php?id_news=".$wiersz['id_news']." >więcej...</a> ?>[/php:1:4040607afa] a w pliku więcej.php [sql:1:4040607afa]$zapytanie = "SELECT * FROM tabela where id_news in('$id_news')";[/sql:1:4040607afa] |
|
|
![]()
|
|
thx no tak myslenie sie wylaczylo wielkie dzieki
mysle ze to koniec tematu ![]() -------------------- nie wszystko jeszcze wiem, uczę się, ale dzięki za wszelką pomoc i wyrozumiałość (Win2k, Apache, MySQL 3.23.39)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.08.2025 - 23:56 |