![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Stworzyłem sobie tabelkę z użytkownikami i ustawiłem user_id na auto_increment ale muszę sam zadbać aby wartość była zwiększana ![]() Wiecie jak zrobić aby samo się zwiększało i co ważniejsze - jak usunę rekord z userem to aby user_id które usunąłem było następnym razem wykorzystane? kod :
Możecie mi powiedzieć jak to zrobić aby nie sprawdzać user_id i nie wpisywać go tylko aby samo zostało nadane ? przykład jak obecnie działa z usunięciem usera : mamy 10 userów o id od 1 do 10 - usuwamy usera nr 8 - czyli następnym razem muszę dodać usera o id (ilosc_userów+1) - ale to wychodzi wtedy ze nowy user ma mieć nr 10 - a ostatni ma taki id już - lub usuwamy kilku userów ze środka tablicu (np o id 0d 4 do 7) - wtedy dodając usera znowu wywala błąd ![]() Myślałem ze auto_increment samo zwiększa liczbę a tu ni - zrobiłem coś źle ? -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
| Google | CodeGear | Swiss Delphi Center (ENG) | digitalmars.com | 4programmers.net | dsdt.info | BinBoy | delphi.cartall.com.pl | CPW.net.pl | cyfbar.republika.pl| |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:37 |