![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałem się dowiedzieć jak ustawić w tworzonej aplikacji na ZF baseurla. W tej chwili mój baseurl jest taki: Cytat /zf-test a chciałbym aby był to pełny adres, czyli: Cytat Czy jest możliwość ustawienia tego za pomocą helpera, czy innym rozwiązaniem jest utworzenie stałej?? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kawałek kodu z Zend_View_Helper_BaseUrl:
Pierwsza metoda wskazuje na to, że można to ustawić dla helpera. Kod drugiej metody wskazuje na to, że domyślnie baseUrl pobierany jest z instancji FrontControllera. Jak podejrzysz kod, to zobaczysz że można go [baseUrl] też tam ustawić. PS. Pozwolę sobie zapytać - dlaczego chcesz chcesz, aby baseUrl zwracał Ci localhost? Jak przeniesiesz aplikację na innego hosta, to będziesz musiał zmieniać baseUrl (czy tam w bootstrapie czy w konfiguracji). -------------------- Works for me => u mnie działa - blog o (o)programowaniu i nie tylko
meet.php - darmowe meetupy związane z PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest taki, że czy to jest dobre rozwiązanie czy nie w tej aplikacji wymagany jest pełny adres. Gdy próbuję ustawić baseurla w bootstrapie w poniższy sposób nie uruchamiają się poszczególne podstrony.
Co robię źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obadałem problem. Robisz dobrze, ale u mnie jak zrobię tak samo jak Ty to Zend szaleje (przez nazwę hosta na początku), ACL się wysypuje, bo Request źle zwraca nazwę kontrolera i akcji itd.
Sposób jaki wymyśliłem, aby to obejść - napisałem własny router (kto wie, może mi się kiedyś przyda), który pomaga Zendowi w ogarnięciu co jest czym w linku:
A w Bootstrapie mam coś takiego:
U mnie działa - helper baseUrl zwraca pełną ścieżkę, a i na ACLu się nie wysypuje. Teoretycznie powinno się dać zrobić to także za pomocą mod_rewrite - ustawić RewriteBase, ale nie znam się na tyle na mod_rewrite, żeby się wypowiadać. Ten post edytował singles 26.01.2011, 13:11:45 -------------------- Works for me => u mnie działa - blog o (o)programowaniu i nie tylko
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie trzeba nawet robić rewrite'a, wystarczy założyć domenę na localhoście i ZF przestanie się burzyć.
|
|
|
![]()
|
|
Nie trzeba nawet robić rewrite'a, wystarczy założyć domenę na localhoście i ZF przestanie się burzyć. Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "domenę na localhoście" - chyba masz na myśli vhosta. A jeśli masz na myśli vhosta, to właśnie sprawdziłem (http://mojvhost/projekty/zf), i po mojej stronie to też nie rozwiązuje problemu. Jeśli nie masz na myśli vhosta, to z chęcią dowiem się, jak rozwiązać ten problem inaczej, bo szczerze mówiąc moje rozwiązanie też do końca mi się nie podoba. Ten post edytował singles 26.01.2011, 11:18:26 -------------------- Works for me => u mnie działa - blog o (o)programowaniu i nie tylko
|
|
![]()
|
|
Więc jednak chyba najprostszym rozwiązaniem będzie ustalenie stałej w bootstrapie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego pakujesz domenę do baseUrl'a? Baseurl jest wykorzystywany do mapowania Twojej aplikacji w podfolderach, czyli:
Kod ; przykłądowe Wartości w pliku application.ini dla określonych pathów do strony ; ja trzymam index.php w public, nie wiem jak Ty ; http://localhost/cokolwiek/public/ resources.frontController.baseUrl = "/cokolwiek/public/" ; http://doemna.pl/ resources.frontController.baseUrl = "" ; itp a sam używam takiego czegoś (w bootstrapie):
Chociaż jakoś liczyć na 100% na to nie można, najlepiej ustawiać w Bootstrapie, ale w 99% działa :] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 22:59 |