![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 5.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z sortowanie polskich fontów w JQGRID
![]() Wszystko działa ale tylko na początku, wyświetlają się okej ! Jednak kiedy w JQGRRID sortuję to i tak polskie fonty na koniec idą, używam JQGRID bo podobno bez problemów polskie fonty sortuje a tu proszę, klops. Tak zgadliście polskie font idą na koniec, header w html w utf-8 i format też w utf-8 bez bom. Przy połączeniu z bazą mam: Toż to więcej nawet niż mam przy dodawaniu jednakże tam nie ma problemów, kolejny problem z tym czy można sortować ładnie polskie znaki dobrze jak i np. niemieckie ? Co wybrać ? utf8_general_ci czy utf8_unicode_ci Aby wszystko działało okej nie zależnie od języka ? A jeszcze jedno może pomoże daję: latin1 Pozdrawiam Ten post edytował Ardziej 24.01.2011, 23:06:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli chcesz posortować z Polskimi znaczkami to na poziomie zapytania możesz zrobić coś takiego:
Wydaje mi się że nie ma uniwersalnej metody bo jak określić czy Ä jest bliżej czy dalej Ą skoro to dwa znaki z różnych alfabetów. Musiałbyś na poziomie zapytań dodawać odpowiednie COLLATE dla języka który aktualnie przerabiasz. Mogę się jednak mylić to jedynie moje przypuszczenie i nigdy z takim problemem nie miałem do czynienia -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 5.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy się co do znaków polskich nie polskich to trochę inaczej wygląda, bo albo będą polskie albo jakieś inne, nie oba naraz
![]() Używam do sortowania JqGrid (już dostałem zganiony na forum tutaj że tinytable sobie nie poradzi ale JqGrid bez problemów, problem w tym że segreguję tylko dobrze jak się włączy, być może przez ustawienia w MYSQl(tam sortuje bez problemu) jednak kiedy dam odśwież lub zmienię sortowanie w JqGrid polskie lecą na koniec.... Ktoś ma jakiś pomysł ? Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sobie zrobiłam funkcję do sortowania stringów z polskimi znakami:
http://blog.bexlab.pl/sortowanie-stringow-...i-znakami/1358/ -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:03 |