![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedna z moich stronek operuje na plikach TXT. Tworzeniem tych plików zajmował się program napisany w Delphi- wyekstraktował on pewne teksty właśnie do plików .TXT.
I teraz problem polega na tym że skrypty (PHP) pobierający ten tekst i wyświetlający go na stronie polskie znaki pokazuje jako "krzaczki". Dodam że w podglądzie tych plików (Norton C..) wszystko wygląda OK. Strona jest skodowana poprawnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona jest skodowana poprawnie. Co nie znaczy, że tak samo jak *.txt a muszą mieć to samo kodowanie co *.php czy *.html.-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie wydaje mi się że inaczej. Bo same pliki txt utworzył automatycznie programik napisany w delphi. Więc problem tkwi w jak sprawdzić kodowanie właśnie TXT i jak przekonwertować to ta kodowanie już samej strony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż to. Jeśli stronę masz zakodowaną w UTF-8 to ustaw (jeśli się da) aby programik w delphi też tworząc pliki kodował je na UTF-8. Alternatywnie możesz każdy plik otworzyć w jakimś edytorze dającym opcję zmiany kodowania i je pozmieniać na UTF-8.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 21:36 |