![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 2 Dołączył: 11.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jakoś mnie naszło i zacząłem się zastanawiać jaka forma jest wygodniejsza na dodawanie arkuszy stylów do strony:
Kod <link rel="stylesheet" href="/adres do arkusza/style.css" type="text/css" /> czy może lepiej jest użyć funkcji include() Kod <style type="text/css"> <?php include '/adres do arkusza/style.css'; ?> </style> Tak jak sprawdzałem zaletą drugiego rozwiązania jest to iż jeśli mamy zdefiniowaną np stałą ścieżkę do katalogu z arkuszami to podczas przeniesienia lub zmiany układu folderów w naszej stronie wystarczy zmienić tylko jedną zmienną (np css_path), a poza tym jeśli używamy background-image nei trzeba robić np "../../" bo można skorzystać ze zmiennej image_path. Co o tym śądzicie? Jakie jest Wasze zdanie na temat? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
1) Oszczędza serwer, co jest raczej ważniejsze niż wygoda "dopisania" ../ itp
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 2 Dołączył: 11.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Chodzi o transfer.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dobrym rozwiązaniem jest robienie combo, tzn ładujesz parę cssów do jednego pliku, jsów do drugiego pliku i masz to wszystko w 2 plikach, dzięki temu zmniejsza się ilość requestów do serwera. W dobie szybkiego internetu, lepiej przeglądarce zrobić 2 requesty plików o większej pojemności niż 30 małych. Szybciej Ci się strona będzie generować, przeglądarka też posiada swój cache i na pewno te dwa pliki zachehuje po pierwszej wizycie.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
tak szczerze to bardziej mi chodzi o "wygodnictwo" niż transfer, często gesto widzę w stylach wielu stron jak odnośniki do plików graficznych wyglądają (../../../), aż kręci się w głowie, a przecież im głębiej szablon będzie tym więcej "../" dlatego też pomyślałem o include, gdyż zawsze miał bym dzięki temu
1. łatwiejszy kod do odczytania w podglądzie (jak co) oraz 2. daję jedną zmienną określającą img_path i wsio o nic się nie martwię i nie muszę się bawić w wyliczankę (typu "../" dwa czy trzy razy?) 3. nie ma znaczenia czy pracuję na serwerze lokalnym wirtualnym czy jakim, zmieniam tylko jeden wpis i wsio chodzi chyba bardziej mnie interesuje czy takie rozwiązanie 1. ma sens? 2. jest estetyczne? |
|
|
![]()
|
|
1. łatwiejszy kod do odczytania w podglądzie (jak co) oraz Mówisz tak jakbysmy żyli w czasach win95 gdzie "pokaż źródło" jest jedyna metodą na zobaczenie "styli". Dzis jest firefox, firebug, jsview. Cytat 2. daję jedną zmienną określającą img_path i wsio o nic się nie martwię i nie muszę się bawić w wyliczankę (typu "../" dwa czy trzy razy?) To już nie lepiej RAZ wygenerować taki plik za pomocą twojego skryptu i linkować normalnie? Będzie łączyło przyjemne z pożytecznym Twoje rozwiązanie ma sens tylko dla stron dla telefonów komórkowych. Inaczej nie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To już nie lepiej RAZ wygenerować taki plik za pomocą twojego skryptu i linkować normalnie? Będzie łączyło przyjemne z pożytecznym Mógłbyś bardziej rozwinąć tą myśl?? EDIT: generalnie chodzi mi chyba najbardziej o możliwość zarządzania path_img (uniknięcia tych "../") Ten post edytował Rudi1204 24.01.2011, 10:12:53 |
|
|
![]()
|
|
No po prostu
W html tworzysz normalny <link> do tego pliku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ok sposób ciekawy jak chodzi o połączenie styli z kilku plików w jeden. Rozumiem, że jakoś trzeba to wywołać tylko raz bo inaczej przecież nie ma sensu jak by patrzeć na wydajność serwera (chyba, że się mylę), ale nadal pozostaje problem z "../" idzie się jakoś pozbyć tego zapisu czy trzeba przywyknąć do tego?
EDIT: Właśnie sobie tak na roboczo poprostu przed ob_start() dodałem zmienną path i śmiga ładnie tylko ciągle mnie nurtuje fakt, gdzie to wrzucić by za każdym razem nie generować pliku stylów? Dobra zrobiłem sobie to na podstawie takiego helperka: Kod class Links_Style { public static function display($style_include, $style_out = 'style.css') { $style_parts = explode(':', $style_include); ob_start(); foreach ($style_parts as $style_file) { include DIR_TEMPLATES . 'default/css/' . $style_file; echo "\n"; } //include DIR_TEMPLATES . 'default/css/reset.css'; //include DIR_TEMPLATES . 'default/css/template.css'; $content = ob_get_clean(); file_put_contents(DIR_TEMPLATES . 'default/css/'.$style_out, $content); $path = URL . DS . 'templates/default/css/'.$style_out; echo $path; } // end display(); } GDZIE: $style_include = nazwy arkuszy stylów rozdzielone dwukropkiem (np: styl1.css:styl2.css), $style_out = nazwa pliku wyjściowego ogólnie całość zwraca link do pliku css a wywołuję to tak: Kod <link rel="stylesheet" href="<?php Links_Style::links_style('reset.css:template.css');?>" type="text/css" /> No i includuje wszystko cacy, ale ![]() Ten post edytował Rudi1204 24.01.2011, 12:10:54 |
|
|
![]()
|
|
Zrób sobie katalog np "tools" i tam wrzucaj skrypty, które ty będziesz odpalać z łapy (linia komend, z przeglądarki). Jednym z tym skryptów będzie właśnie wygenerowanie twojego pliku styli.
I nie robisz dziwnych "linków" z uzyciem php tylko juz odwołujesz się do statycznych plików wygenerowanych przez te skrypty. Przykład CLI Kod php tools/generuj_styl.php albo przeglądarka Kod http://twoja_strona/tools/generuJ_styl.php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
rozumiem
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje zainteresować się frameworkiem do CSS-a o nazwie Scaffold
Minxiny, zmienne, combinowanie plików, wywalenie białych znaków z wygenerowanego pliku i wrzucenie go do cache... -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:45 |