![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Strona powstaje na MySQL i Smartach. Mam taki problem, że gdy user zechce zobaczyć na stronie coś co jest tylko dla zalogowanych, strona go przeniesie do podstrony logowania - ale gdy się zaloguje chciałbym by strona przeniosła go do adresu, który nie został mu pokazany bo zobaczył logowanie [a nie cofała do strony głównej jak obecnie]. Jak to rozwiązać? Zaznaczam, że strona powstaje z wykorzystaniem Smartów. Pozdrawiam! Yans |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapisz do sesji adres url na jakim się znajdował i potem po logowaniu go tam przekieruj
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze prostrza metoda (i lepsza - pozwala nie inicjować sesji bez potrzeby) to kierować do url login.php?dest=prostected-page.php?a=123
-------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapisz do sesji adres url na jakim się znajdował i potem po logowaniu go tam przekieruj ok jestem niezalogowany - link znajduje sie w pliku .tpl [warstwa prezentacyjna] do pliku np. www.adresstrony.pl/firma/dodaj/ - ponieważ jestem niezalogowany od razu wrzuci mnie do www.adresstrony.pl/logowanie Czyli tak na prawde gdy wchodzę na bieżacą stronę powinienem zapamiętać jej adres [tylko jak?] a potem przy otwarciu kolejnej zapisać tej kolejnej adres jako 'bieżącej' a adres poprzedniej przenieść pod inną zmienną w sesji [biezaca_minus_jeden] Jaką funkcją mogę pobrać adres bieżący strony jaką mam otwartą? Pamiętajcie proszę, że stosuję Smarty |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
I jeszcze inne podejście, nie zawsze skuteczne, ale jednak... Jeśli referer był z Twojej, odeślij go z powrotem
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
ok ale musze tego refferera jakoś zanotować i pytanie jak - po ogólny koncept w głowie mam
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed podjęciem decyzji o przerzuceniu do logowania zapisz sobie jakie było zapytanie do serwera coś takiego:
w momencie logowania sprawdzasz czy jest ustawiona zmienna $_GET['ret'] jeżeli tak to dekodujesz ją i odsyłasz usera pod ten adres. Przykład całkiem pisany na szybko trzeba go dostosować do własnego frameworka itp. -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Sposobów jest kilka... Możesz pchnąć to jako zmienną $_GET, ukryć w zmiennych $_SESSION albo wrzucić jako pole hidden formularza. W końcu i tak wypełniasz formularz oraz klikasz submit. Jedno pole w te czy tamtą stronę nic nie zmieni.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:37 |