![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na stronie mam formularz wyszukiwania z 5 polami tekstowymi. W których podaje: - Nazwę - Miejscowość - Branżę (Jedna nazwa może zawierać do 4 branży) - Ulicę - Hobby (Jedna nazwa może zawierać do 4 hobby) Prawidłowe działanie wyszukiwarki: Jeśli ktoś poda tylko nazwę: wyszuka mu wszystkie rekordy w których kolumna nazwa = nazwa Jeśli ktoś poda nazwę i miejscowość: wyszuka mu wszystkie rekordy w których kolumna nazwa = nazwa i miejscowość = miejscowość Innymi słowy każde dodatkowe pole ogranicza wyniki wyszukiwania. Na chwilę obecną jest to zrealizowane za pomocą poniższego kodu:
Oszczędziłem Wam bindowanie zmiennych. To działa. W prawdzie nie było jeszcze testowane porządnie, ale dział. Problem pojawia się gdy chciałbym poddać tabelę normalizacji (na razie wszystko jest w jednej tabeli) i tak: W tabeli zostałoby: ID | Nazwa | ID_NAZWA_ADRES | ID_NAZWA_HOBBY | ID_NAZWA_BRAZNA Powstałyby kolejne 3 pary tabel: ID_BRANZA | BRANZA ID_NAZWA_BRAZNA | ID_NAZWA | ID_BRANZA ID_HOBBY | HOBBY ID_NAZWA_HOBBY | ID_NAZWA | ID_HOBBY ID_ADRES | MIASTO | ULICA ID_NAZWA_ADRES | ID_NAZWA | ID_ADRES Głowię się i głowię i nie mam pomysłu jak teraz skutecznie i efektywnie przeprowadzić wyszukiwanie :/ PS Nie mam jeszcze dużego doświadczenia w budowaniu stron internetowych więc moje pytanie jeszcze brzmi -> czy warto poddawać bazę danych procesowi normalizacji? Czy nie lepiej np. trzymać wszystko w jednej tabeli i później bawić się explode | implode itd. Swoją drogą znacie jakiś dobry artykuł traktujący o OOP w PHP - nie chodzi o składnie bo tą znam - niestety nie do końca czuję jak przenieś się z proceduralnego właśnie na OOP + MVC :/ Podbijam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:56 |