![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam posiadam prosty skrypt z funkcją mail() w kodzie. Skrypt będzie wolnym plikiem, nie połączonym z żadnym formularzem czy poprzez link, input, itp.
Skrypt będzie wykonywał się okresowo/auomatycznie uruchamiany przez CRON-a, a w pewnych przypadkach wysyłał wiadomość na mail. Czy taki skrypt będzie narażony na boty spamujące, a jeśli tak to jak się przed tym zabezpieczyć? -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jak to sobie wyobrazasz skoro nie bedzie formularza? To chyba oczywiste ze boty nic nie zrobia
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeszcze prościej umieszczasz plik ze skryptem poza webroot
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo ;] cron jednak musi mieć do niego dostęp
Ten post edytował CuteOne 23.01.2011, 15:54:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co ma cron do katalogu www
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umieszczasz plik poza public_html i będzie działać - cron ma tam dostęp.
Ewentualnie możesz zrobić zabezpieczenie, porównując odpowiednie dane ze zmiennej $_SERVER - inne są, gdy przez crona wywołujesz a inne gdy jaki bot wywoła plik. -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat umieszczasz plik ze skryptem poza webroot A moglibyście mi bardziej przybliżyć czym dokładnie jest ten webroot oraz public_html?I kiedy plik znajduje się w obszarze webroot, a kiedy poza obszarem webroot. Cytat Ewentualnie możesz zrobić zabezpieczenie, porównując odpowiednie dane ze zmiennej $_SERVER Jakiś przykład.
Ten post edytował Szunaj85 24.01.2011, 16:33:22 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
a jaki jest główny katalog w którym trzymasz strone/serwis ? Właśnie to jest webroot. Umieść skrypt php o jeden wyżej (a dla ścisłości w katalogu domowym, bo czasem z tymi poziomami to różnie;))- nie będzie dostępny dla serwera www a cron i tak bedzie miec dostep.
webrootto to np. /home/userjakis/public_html, /home/userjakis/domains/jakasdomena/public_html i tak dalej Ten post edytował kalmaceta 25.01.2011, 00:13:53 -------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:02 |