Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][SQL] Pobieranie danych z bazy danych, Mam problem z pobieraniem danych z bazy danych :/
lol2xdlol
post 23.01.2011, 11:47:51
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mam problem z pobieraniem danych z bazy danych :/

Spróbowałem takim sposobem : w kod php wrzuciłem :
  1. <?php
  2. $kasa = mysql_query("SELECT 'kasa' * FROM 'logowanie'.'uzytkownicy' WHERE 'kasa' = $kasa");
  3. echo 'Masz '.$kasa.' zł';
  4. ?>

Na moje oko to nie pobiera danych z bazy danych. Otwierając tą stronę pokazuje się : "Masz zł".

Wiecie czemu questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
cycofiasz
post 23.01.2011, 11:54:35
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A na moje oko to nie znasz podstaw. Pierwszy lepszy kurs PHP + mysql i wiadomo o co chodzi
+Quote Post
ciekawskiii
post 23.01.2011, 12:03:05
Post #3

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

Cytat(lol2xdlol @ 23.01.2011, 11:47:51 ) *
Na moje oko to nie pobiera danych z bazy danych.

Bardzo spostrzegawczy jestes. Jak wyzej

--------------------
+Quote Post
Daiquiri
post 23.01.2011, 12:12:20
Post #4

Grupa: Administratorzy

Zdecyduj się czy chcesz pobrać "kasę" czy wszystko *. Przetłumacz sobie na "ludzki" język co napisałeś w zapytaniu.
+Quote Post
pomier
post 23.01.2011, 12:27:36
Post #5

X----

Masz coś takiego u mnie działa nie wiem czy oto chodziło ale złaozylem sobie dwie tabele i wszystko dziala

1. <?php
  2. $host = "localhost";
  3. $user = "forum_pomoc";
  4. $pass = "pomoc";
  5. $database = "forum_pomoc";
  6.  
  7. $linkID = mysql_connect($host,$user,$pass) or die("Nie mozna polaczyc z serwerem baz danych.");
  8. mysql_select_db($database, $linkID) or die("Nie mozna znalesc bazy danych.");
  9. //////odczyt//////
  10. $query="SELECT kasa.logowanie, kasa.uzytkownicy, pieniadze.naleznosc, pieniadze.id_kasa FROM kasa, pieniadze WHERE pieniadze.id_kasa = kasa.id";
  11. $result=mysql_query($query);
  12. $znak='zł';
  13.  
  14.  
  15.  
  16. while($row = mysql_fetch_array($result)){
  17.  
  18. echo $return.='Masz='.$row['uzytkownicy'].''.$row['naleznosc'].''.$znak.'';
  19.  
  20. }
  21.  
  22. //////////////////////////////////////
  23. ?>
  24.  

Ja nie jestem programistą ale próbuje co nieco jestem grafikiem ale może to co zrobiłem na coś się nada pozdrawiam

Nie wiem dokładnie jaką masz baze i ile tabelek ale ja sobie zrobiłem tak jak wyżej. Jak chcesz to w exportuj swoją bazę z phpmyadmin w formie SQL to sobie tak jak masz stworze i dam Ci odpowiedź

Ten post edytował pomier 23.01.2011, 12:36:17
+Quote Post
grassmen
post 23.01.2011, 12:47:56
Post #6

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy dobrze zrozumiałem:
chcesz pobrać kwotę kasy dla zalogowanego użytkowania z tabeli "uzytkownicy" ?
+Quote Post
lol2xdlol
post 24.01.2011, 12:22:18
Post #7

X----

tak, Grassmen. O to mi chodziło.
A pomier : Dzięki za kod winksmiley.jpg postaram się go przetworzyć do moich celów smile.gif

@pomier : Niezbyt udaje mi się przetworzyć twój kod :/ i chyba się nie zrozumieliśmy, bo chodzi mi o coś takiego jak powiedział grassmen. Ale i tak wielkie dzięki winksmiley.jpg

Tak, grassmen, o to mi chodziło. Pomożesz mi questionmark.gif

W phpmyadminie mam bazę danych 'logowanie', a w niej tabelę 'uzytkownicy' , w której znajduje się pole 'kasa' . Typ tego pola to bigint(120) oraz jest użyte Null.
A mój kod po przebudowie wygląda następująco :
  1. <?php
  2. $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', '') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error());
  3.  
  4.  
  5. echo "Udało się połączyć z serwerem!<br />";
  6.  
  7.  
  8. $db = @mysql_select_db('logowanie', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error());
  9.  
  10.  
  11. echo "Udało się połączyć z bazą danych! <br>";
  12.  
  13. $zapytanie =" SELECT 'kasa' FROM 'logowanie' FROM 'uzytkownicy' WHERE 'kasa' = '$kasa'";
  14.  
  15.  
  16. $zapytanie = mysql_query(" SELECT 'kasa' FROM 'logowanie' FROM 'uzytkownicy' WHERE 'kasa' = '$kasa'");
  17. $kasa = mysql_num_rows($zapytanie):
  18.  
  19. echo 'Masz '.$kasa.' zł';
  20. mysql_close($connection);
  21.  
  22.  
  23.  
  24. ?>

Oraz też niezbyt rozumiem, czemu wywala mi błąd prz mysql_num_rows questionmark.gif

Ten post edytował lol2xdlol 24.01.2011, 12:25:47
+Quote Post
wookieb
post 24.01.2011, 12:33:57
Post #8

Grupa: Moderatorzy

Zajrzyj TU
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie

--------------------
+Quote Post
thek
post 24.01.2011, 13:03:57
Post #9

Grupa: Moderatorzy

Naprawdę zanim zaczniesz zadawać pytania sięgnij po pierwszy lepszy podręcznik do sql. Wiesz jak można tłumaczyć to co napisałeś po uzupełnieniu gdzieniegdzie przecinków? Pobierz kasa oraz wszystkie kolumny z tabeli użytkownicy bazy logowanie, gdzie kolumna kasa jest równa $kasa podanego w skrypcie. Czy widzisz tu jakikolwiek sens? Ja nie. To ma być:
Pobierz kasę z tabeli użytkownicy bazy logowanie, gdzie id użytkownika (lub jego login) jest równy temu podanemu w skrypcie. Oczywiście to tylko początek bo potem te dane odczytane z bazy musisz jeszcze wyciągnąć z otrzymanego wyniku, a nie tak jak Ty to zrobiłeś, że w zmiennej $kasa masz od razu wynik. Tutaj sięgnij do tego JAK się odczytuje wyniki uzyskane z bazy danych po stronie PHP. Tak więc najpierw zacznij od przeczytania tego co znajdziesz w PODSTAWOWYCH kursach php i mysql. Bo ewidentnie bierzesz się do czegoś, czego nawet nie raczyłeś poznać nawet w podstawach. Gdybyś chciał poczytać to byś zauważył jak proste błędy robisz.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.07.2025 - 23:41