![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2011 Skąd: Murowana Goślina Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ERROR 1045 <28000>: Access denied for user '0DBC'@'localhost' <using password: no>
Pomógłby ktoś? Błąd wyświetla się w konsoli cmd, gdy wpiszę "mysql". Ten post edytował waqmaz 22.01.2011, 20:45:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taa... pewnie dlatego, że wypadałoby podać nazwę użytkownika i ewentualne hasło.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2011 Skąd: Murowana Goślina Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o nazwę użytkownika komputera? Bo wiem, że MySQL może stworzyć anonimowego o nazwie root, chyba nie o niego chodzi?
Wogóle nie mogę się zalogować do MySQL. Powinienem mieć efekt z powitalnym oknem typu: "Welcome to the MySQL Monitor", no ale nie mam tego. Dopiero zaczynam z tą bazą pracować, no ale nie potrafię się połączyć. Ten post edytował waqmaz 22.01.2011, 18:06:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj tak:
Kod mysql -u nazwa_uzytkownika -p -D nazwa_bazy chodzi o nazwę użytkownika bazy danych nie nazwę użytkownika komputera. Ten post edytował d3ut3r 22.01.2011, 18:23:43 -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
No nie wiem na prawdę. Właśnie odinstalowałem MySQL w ten sposób:
![]() Uploaded with ImageShack.us I nadal nie działało, więc zrobiłem format komputera i zainstalowałem od nowa :PHP pod appache, localhost i mySQL 5.5 i nadal nie działa. W ogóle to, gdzie powinno się tworzyć bazę danych, oraz użytkownika bazy danych? Ja zazwyczaj otwierałem 'MySQL Monitor' i tam się wpisywało hasło, jednak nie mogę się połączyć w związku z tym błędem, jaki napisałem na początku. Denerwuje mnie to troskę =/ Jeśli się łącze jako root to dostaję taki błąd: ERROR 1045 <28000>: Access denied for user 'root'@'localhost' <using password: no> Wydaje mi się, że to dlatego, iż nie jest stworzony żaden użytkownik bazy danych, tylko, że to jest dziwne bo hasło ustalałem, ale nigdzie nie widziałem czegoś typu: "nazwa użytkownika: ' '" http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38885 to takż enie pomaga. Ten post edytował waqmaz 22.01.2011, 19:17:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie pakiet xampp
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Jakim cudem on waży tak dużo.
Za pół godziny mi się pobierze, to będę pisał. Na razie spróbuję przeinstalować mysql jeszcze raz. Dzięki stary. tylko, że nie wiem po co mi xampp jeśli mam już apache. Ten post edytował waqmaz 22.01.2011, 19:25:27 |
|
|
![]()
|
|
odinstaluj wszystko podałem Ci XAMPP ponieważ nie musisz bawić się z konfiguracją wszystkiego, no chyba że tworzysz serwer który będzie ogólnodostępny to nie instaluj XAMPP
![]() -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi po prostu o to, że wcześniej wszystko działało. Ładnie sobie skonfigurowałem PHP i git. Po formacie komputera zrobiłem wszystko tak samo, ale już nie działa. Dziwne...
Nawet gdy otwieram mysql monitor to on od razu się zamyka. Widać go przez niecały ułamek sekundy. Ten post edytował waqmaz 22.01.2011, 19:42:42 |
|
|
![]()
|
|
a o tym szczególe zapomniałeś wspomnieć
![]() -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
MySQL jest zarejestrowany jako usługa systemowa, gdyż w Panelu > Narzędzia Administracyjne > Usługi , usługa MySQL jest włączona
![]() Zaporę sieciową też mam wyłączoną, a także wyłączona dla połączeń lokalnych. Jednak nic to nie zmieniło. Kurcze, już nie mogę wytrzymać chciałbym w końcu połączyć mój projekt z MySQL ; / Ten post edytował waqmaz 22.01.2011, 19:58:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zainstaluj sobie pakiet xampp I w czym to ma niby pomóc?Co do tematu. Tak masz skonfigurowaną bazę danych, że wymagane jest podanie konkretnego użytkownika (i jego hasła jeżeli takowe posiada) przy logowaniu się do niej. Zapewne istnieje użytkownik root (nie, to nie jest użytkownik anonimowy tylko główny administrator bazy), który będzie miał jakieś tam hasło. Pewnie ma jakieś typowe (standardowe to "" (pusty ciąg), "root", "pass", "password"), albo to które podałeś instalując bazę danych. |
|
|
![]()
|
|
wpisuję więc tak:
No i nic... W sumie wygląda to tak:
No i teraz powinien mi się wyświetlić monitor mysql i spytać o hasło i co? No fakt, wpisałem hasło, a tu wyskakuje coś takiego: ![]() Czyli mamy kolejny błąd do rozwiązania = / EDIT: Brawo \ o / Udało się, gdy wpisałem samo mysql -u root -p Okno mnie spytało o hasło no i jestem w monitorze. Jest jednak jeden problem. Skoro nie zadziałało z parametrem '-h' to znaczy, że wpisałem złą nazwę komputera czyż nie? Wie ktoś gdzie sprawdzić jaka jest nazwa? Bo to chyba nie jest to w mój komputer > właściwości? Wpisałem z tamtąd nazwę także i nie zadziałało. = | Katastrofa. ![]() Uploaded with ImageShack.us Up^ Cytat Tak masz skonfigurowaną bazę danych, że wymagane jest podanie konkretnego użytkownika (i jego hasła jeżeli takowe posiada) Skąd wiedziałeś? Ten post edytował waqmaz 22.01.2011, 20:21:55 |
|
|
![]()
|
|
Z założenia miało to pomóc w szybszym rozpoczęciu właściwej pracy
|
|
|
![]()
|
|
Nie łączysz się do zewnętrznej bazy danych, więc cały parametr HOST (-h) możesz sobie darować. A jeżeli już chcesz z tego korzystać (co w tym przypadku jest bezsensowne) to adres do jakiego powinienieś się łączyć to 127.0.0.1 (ewentualnie "localhost").
|
|
|
![]()
|
|
-h to adres hosta, jeżeli serwer jest na tym samym komputerze to możesz to pominąć lub wpisać localhost
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki ludzie, temat do zamknięcia : ) Naprawdę mi pomogliście.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 5 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uruchom->cmd->mysql ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 23:42 |