![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, tak jak w temacie mam problem z pewnymi obliczeniami. Piszę swoja aplikację i wziąłem się teraz za wystawianie faktury. Zanim opiszę swoj problem powiem jak sytuacja wyglądała do tej pory.
Cały proces wystawiania faktury opierał się na wprowadzaniu kontrahenta do bazy danych w zakładce (dodaj_kontrahenta.php) po czym w mogłem wystawić fakturę w zakładce wystaw_fakture.php pobierając elementy z bazy. Formularz wyglądał następująco: ![]() Z początku nie miałem żadnych problemów bo dodawałem tylko jeden towar, wprowadzając wszystko w jednej linii tak jak na screenie. Pobierałem dane postem , obliczenia + zapis do bazy i wszystko było ok.
Teraz urozmaiciłem ten formularz do formularza dynamicznego...po kliknięciu (+) dodaje się nowy wiersz...po kliknięciu w fakture wszystko trafia do tablicy. Przykład: nazwa towaru: towar1, ilosc: 1, jednostka miary: szt., cena brutto: 50 nazwa towaru: towar2, ilosc: 2, jednostka miary: szt., cena brutto: 100 otrzymuję:
I teraz taki problem...jak wykonać dalsze obliczenia?? Np. obliczenia ceny netto z ceny brutto? Wcześniej miałem bardzo prosto bo pobierałem getem i robiłem: $cena_netto = $cena_brutto / 1.23;i wszystko było ok, a teraz próbowałem coś na zasadzie: i niestety nie działa ![]() to wynik mi lajtowo wyświetla. Czy da się to jakoś ugryźć? Żeby elegancko mi liczyło cały zbiór tablicy?? Próbowałem też countem pobrac ilość elementów i podstawić to do jakiejś pętli...ale tez mi coś zbytnio nie wyszło. Prosze o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to może inaczej...potrzebowałbym uzyskać coś takiego:
Prosze o pomoc bo nie wiem jak wykonać te obliczenia od ceny netto w dół ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chmm, niezbyt wiem czy o takie coś ci chodzi bo strasznie rozdmuchałeś ten problem. Postaraj się opisać problem, a nie całą sytuację.
Czy nie możesz użyć pętli for i działać na tablicach?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Znaczy no próbowałem takiego czegoś...ale czy to dobre rozwiązanie to nie mam pojęcia:
|
|
|
![]()
|
|
A dlaczego ma być złym rozwiązaniem?
Poczytaj trochę o MVC i nie zaśmiecaj swojego kodu, bo później możesz się w nim nie połapać. Zamiast robić kilka pętli, zrób jedną która zapisze dane do jednej tablicy, a dopiero później dzięki foreach możesz je wyświetlić. Ale to już temat na inną dyskusję. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:03 |