![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem poczatkujacy jezeli chodzi o php. Napisalem plik haslo.php gdzie mozna sie zalogowac na stronie. Wyglada on tak: Kod <?php // Logowanie session_start(); $login = "test"; $haslo = "test"; if(isset($_SESSION['zalogowany'])) { echo "Jestes zalogowany<br />"; echo "<a href=\"?wyloguj=tak\">Wyloguj</a><br />"; if($_GET['wyloguj'] == "tak") { echo "wylogowano pomyslnie"; session_destroy(); } } else { if(isset($_POST['zaloguj'])) { if($_POST['login'] == $login && $_POST['haslo'] == $haslo) { echo "Zalogowano pomyslnie<br />"; echo "Za chwile nastapi przekierowanie"; header("Refresh: 2; URL=index.php"); } else { echo "Nie poprawne dane"; } } else { echo "Nie jestes zalogowany"; echo "<form method=\"post\">"; echo "<table>"; echo "<tr><td>Login <input type=\"text\" name=\"login\"/></tr></td>"; echo "<tr><td>Haslo <input type=\"password\" name=\"haslo\"/></tr></td>"; echo "</table>"; echo "<input type=\"submit\" name=\"zaloguj\" value=\"Zaloguj\"/>"; echo "</form>"; } } ?> I teraz po zalogowaniu po 2s przechodzi na strone glowna - index.php. Tyle ze mam maly problem - po odswiezeniu strony trzeba od nowa sie zalogowac. Jak zrobic aby po odswiezeniu uzytkownik dalej byl zalogowany? Dodatkowo chce aby haslo.php bylo powiazane z index.php tak aby zalogowanemu uzytkownikowi na stronie glownej wyswietlal sie napis "Zalogowany" tyle ze nie mam pojecia jak to zrobic. Pomoze ktos? Ten post edytował Noob. 21.01.2011, 17:37:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w index.php masz session_start();?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mialem, teraz dodalem ale i tak nic nie zmienia, po odswiezeniu i tak trzeba sie zalogowac od nowa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat nie nadaje się nawet do przedszkola (tam powinien być) ponieważ nie przeczytałeś kursów odnośnie logowania.
Do weryfikacji użytkownika używa się sesji. Poczytaj o nich więcej w Google, a najlepiej znajdź tutorial do logowania oparty na sesjach.
Powód edycji: [Daiquiri]: Przeniosłam do przedszkola. Autor niech posłucha Kildyta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.08.2025 - 18:37 |