![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nie mam zielonego pojęcia, jak rozpoznać czy użytkownik, który w tej chwili przegląda moją stronę korzysta z telefonu komórkowego, czy ze zwykłego PC. Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju porady, czy linki, z których można coś wyciągnąć na ten temat. Pozdrawiam, Ravik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile użytkownik sam Ci na tacy takiej informacji nie poda (w nagłówku USER_AGENT) nie będziesz w stanie tego rozpoznać. Jednak z reguły ów nagłówek jest przesyłany, więc można skorzystać z get_browser.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
j.w. + sprawdzać HTTP_ACCEPT - użytkownik bez trudu zmanipuluje te informacje, jeśli będzie widział w tym interes .
link do czegoś w php -------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niech wam Bóg w dzieciach wynagrodzi
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzuć okiem tutaj: http://forum.dobreprogramy.pl/automatyczne...ra-t258637.html
A na dzieci jeszcze za wcześnie ;P Pozdrawiam! -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście używam lekko zmodowanego kodu @up:
Kod function isMobileBrowser() { //Improved code from http://mobiforge.com/developing/story/lightweight-device-detection-php $ua = strtolower(@$_SERVER['HTTP_USER_AGENT']); $mobile_agents = array('w3c ', 'acs-', 'alav', 'alca', 'amoi', 'audi', 'avan', 'benq', 'bird', 'blac', 'blaz', 'brew', 'cell', 'cldc', 'cmd-', 'dang', 'doco', 'eric', 'hipt', 'inno', 'ipaq', 'java', 'jigs', 'kddi', 'keji', 'leno', 'lg-c', 'lg-d', 'lg-g', 'lge-', 'maui', 'maxo', 'midp', 'mits', 'mmef', 'mobi', 'mot-', 'moto', 'mwbp', 'nec-', 'newt', 'noki', 'oper', 'palm', 'pana', 'pant', 'phil', 'play', 'port', 'prox', 'qwap', 'sage', 'sams', 'sany', 'sch-', 'sec-', 'send', 'seri', 'sgh-', 'shar', 'sie-', 'siem', 'smal', 'smar', 'sony', 'sph-', 'symb', 't-mo', 'teli', 'tim-', 'tosh', 'tsm-', 'upg1', 'upsi', 'vk-v', 'voda', 'wap-', 'wapa', 'wapi', 'wapp', 'wapr', 'webc', 'winw', 'winw', 'xda ', 'xda-'); if(preg_match('/(up.browser|up.link|mmp|symbian|smartphone|midp|wap|phone|android|ipad|iphone |ipod|itv)/i', $ua)) return true; //General test if(substr_count(strtolower(@$_SERVER['HTTP_ACCEPT']),'application/vnd.wap.xhtml+xml') > 0 || isset($_SERVER['HTTP_X_WAP_PROFILE'])) return true; //WAP profile if(in_array(substr($ua, 0, 4), $mobile_agents)) return true; //Found in UA strs if(strpos(strtolower(@$_SERVER['ALL_HTTP']),'OperaMini') > 0) return true; //Opera Mini return false; } p.s. Drogi moderatorze - użyję tagu /php/ gdy wreszcie przestaną być w nim parsowane emotyki oraz inne BBC! Ten post edytował kiler129 21.01.2011, 23:38:48 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
To polecam
Wyswietli model telefonu gdy ktos wejdzie z opery mini bo to w przypadku gdy ktos wejdzie z opery mini to modelu fona nie wyswietli, tyle ze to jest przydatne w fonach w javie, systemowe wyswietla normalnie chyba, juz sam nie pamietam jak to jest -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Znalazłem parę przykładów takich skryptów i osobiście korzystam z tego. Wprowadziłem parę zmian w kodzie, gdyż kompletnie mi pewne rzeczy nie odpowiadały.
Ten post edytował Ravik 22.01.2011, 10:39:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:57 |