![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy że mamy skrypt który dodaje wpisane Imię do bazy, a jeżeli to imię już istnieje to go wyświetla (nie dodaje ponownie)
I Hmm zastanawia mnie jedno, gdy załóżmy 50 osób w tej samej sekundzie wyśle to samo zapytanie do bazy danych. Czy nic się nie wysypie.. ? Czy nie powielą się rekordy? Swojego czasu w pewnej książce czytałem o podobnej sytuacji i była tam pewna funkcja, która kolejkowała zdarzenia. Ale nie mogę tego znaleźć już wertuję 6x raz książkę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może chodzi o blokowanie tabeli poprzez transakcje? Tylko po co w takim prostym przypadku. Prościej założyć klucz UNIQUE na imieniu i użyć INSERT ... ON DUPLICATE KEY IGNORE
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak thek wyżej pisał + 50 zapytań/sek. przy takim prostym zapytaniu nie ma znaczenia, zawsze któreś było pierwsze i w tej kolejności są obsługiwane, problem pojawia się przy bardzo skomplikowanych zapytaniach i wysokim limicie jednoczesnych połączeń do bazy, wtedy można trafić co najwyżej na timeout serwera WWW, php ale baza jak baza działa dalej
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:53 |