![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z utworzeniem tabeli w php - niby przykład jest ok ale coś mi nie działa utworzenie tabeli ponieważ mam jakiś błąd w składni - możeci mi podpowiedzieć gdzie ? Błąd : 1064: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ')' at line 1 składnia polecenia :
Liczę na waszą pomoc bo takie ponoć podstawowe i proste zapytanie a nie wiem co jest w nim źle ![]() Jeżeli ktoś może mi jeszcze poradzić jak podzielić bazę danych odnośnie informacji o użytkowniku to też będę wdzięczny. Docelowo chcę stworzyć 2 tabele dla użytkownika - w pierwszej mają być wszelkie informacje jakie użytkownik będzie podawał podczas rejestracji a w drugiej będą inne informacje powiązane z użytkownikiem i innymi danymi. Ten post edytował Setesh 21.01.2011, 18:27:53 -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
| Google | CodeGear | Swiss Delphi Center (ENG) | digitalmars.com | 4programmers.net | dsdt.info | BinBoy | delphi.cartall.com.pl | CPW.net.pl | cyfbar.republika.pl| |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A gdzie zjadles początek, czyli
CREATE TABLE blabla ? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
// EDIT : query -> $query // poprawiłem przy wywołaniu teraz mam inny błąd ![]() "1067: Invalid default value for 'user_number'" ![]() Jakby co będę około 15:00 to zobaczę co jeszcze dopatrzę się ale nie wiem jaka inna wartość może być poza "0" dla auto inc kiedy nie może być też null ![]() Ten post edytował Setesh 21.01.2011, 12:59:51 -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
| Google | CodeGear | Swiss Delphi Center (ENG) | digitalmars.com | 4programmers.net | dsdt.info | BinBoy | delphi.cartall.com.pl | CPW.net.pl | cyfbar.republika.pl| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
od kiedy dla MEDIUMINT domyslna wartoscią jest tekst?
nie '0' a: 0 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
$query ="user_number MEDIUMINT(10) DEFAULT 0 NOT NULL AUTO_INCREMENT,";
zmieniłem i nadal że zła wartość ![]() -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
|
|
![]()
|
|
autoincrement nie ma domyslnej wartosci
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
$query ="user_number MEDIUMINT(10) NOT NULL AUTO_INCREMENT,";
no i gitara ![]() Dzięki wielkie ![]() ![]() Ten post edytował Setesh 21.01.2011, 13:06:55 -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
|
|
![]()
|
|
1)
Cytat [początkujący] Co to za tag? Tag ma odzwierciedlac rodzaj problemu a nie Twoj stan wiedzy. popraw 2) nie:MEDIUMINT(10) a:MEDIUMINT 10 niczemu nie sluzy. 3) Niby robisz autoincrement user_number, ale jako klucza głównego uzywasz user_id i to na dodatek tekstu. Czemu to niby ma sluzyc? Zazwyczaj kluczem głównym jest autoincrement 4) user_password VARCHAR(20) haslo trzymasz jawnie? Zle Haslo trzymasz w hashu? To po co zmienna dlugosc pola? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok poprawiłem co się dało (mam nadzieję że dobrze) ale nie wiem jak z hasłem zrobić sad.gif Mógłbym prosić o gotowy przykład jak to zrobić aby było zahashowane ? Czytałem o opcji i że ponoć samo hash załatwia (a może coś mi się pomyliło ![]() Zmieniłem unikalny element na user_email i user_name (wydawało się najrozsądniejsze) :
Obecne zapytanie wygląda tak :
Zamieniłem user_password z (nie wiem czy dobrze). -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:20 |